Svjetski velegradovi žele nulte emisije CO2 do 2030. godine

Svjetski velegradovi žele nulte emisije CO2 do 2030. godine

Gradonačelnici 12 velikih gradova uključujući Pariz, Los Angeles, Ciudad de Mexico i London, potpisali su u ponedjeljak u Parizu deklaraciju kojom se obvezuju bolje čuvati okoliš i težiti "nultim emisijama" CO2 do 2030., a London je kao konkretan potez uveo gotovo dvostruko veći namet za najstarije automobile koji žele ući u središte grada.

U deklaraciji, koje je svrha ublažiti posljedice klimatskih promjena, a potpisanoj u sklopu sastanka mreža gradova C40, gradonačelnici su obećali da će “od 2025. godine zajedno s partnerima kupovati samo autobuse s nultim emisijama i pobrinuti se da velik dio njihovih gradova budu područja s nultim emisijama do 2030. godine”

Potpisnici deklaracije su gradonačelnici Londona, Pariza, Los Angelesa, Barcelone, Quita, Vancouvera, Ciudad de Mexica, Kopenhagena, Aucklanda, Seattlea, Milana i Cape Towna. Podržava ih i Tokijo, koji se za bolju zaštitu okoliša bori još od 1990.

Istaknuli su da imaju viziju “budućnosti u kojoj su hodanje, biciklizam i dijeljenje prijevoza glavni načini kretanja gradskog stanovništva”.

Obvezali su se da će im dati prioritet, smanjiti broj vozila koja najviše zagađuju zrak i postupno napustiti korištenje vozila na fosilna goriva.

Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti istaknuo je da će više od 382 američkih gradova, i demokratskih i republikanskih, provesti Pariški sporazum o klimi iako ga je američki predsjednik Donald Trump odbacio.

“To je 77 miliona Amerikanaca”, rekao je Garcetti.

Gradonačelnik Aucklanda Phil Goff upozorio je da su klimatske promjene “najveća prijetnja okolišu, ekonomska prijetnja i prijetnja dobrobiti čovjeka.”

S tim u vezi, gradonačelnik Londona Sadiq Khan objavio je da London od ponedjeljka uvodi gotovo dvostruko veći namet za najstarije automobile koji žele ući u gradsko središte. Automobili registrirani prije 2006. godine morat će umjesto 11,5 funti za to platiti još 10 funti.

“Zrak je loš, ali je i ubojica”, rekao je Khan za Reuters. “U Londonu ima djece sa slabije razvijenim plućima. Odrasli pate od raznih bolesti uzrokovanih lošom kvalitetom zraka, od astme do demencije i moždanih udara.”

C40 okuplja 91 grad iz cijelog svijeta u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Mreža je u Parizu organizirala dvodnevni skup “Together4Climate” (Zajedno za klimu) na kojem su sudionici razmijenili ideje o stvaranju čišćih, zdravijih i održivijih zajednica, poticanju zelene ekonomije i inovacija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu