Talijanska firma koristi zagrijani pijesak za proizvodnju električne energije

Talijanska firma koristi zagrijani pijesak za proizvodnju električne energije

Magaldi Group koristi pijesak za proizvodnju i spremanje električne energije u 100 kW demonstracijskoj elektrani koja se nalazi u Salernu, u blizini poznate Amalfi obale. Proizvodnja bi trebala početi kasnije ove godine. Frima je do sada u projekat uložila 10 miliona eura, a sam projekat u principu koristi CSP tehnologiju (koncetrisanu solarnu energiju) koja koristi

Magaldi Group koristi pijesak za proizvodnju i spremanje električne energije u 100 kW demonstracijskoj elektrani koja se nalazi u Salernu, u blizini poznate Amalfi obale. Proizvodnja bi trebala početi kasnije ove godine.

Frima je do sada u projekat uložila 10 miliona eura, a sam projekat u principu koristi CSP tehnologiju (koncetrisanu solarnu energiju) koja koristi ogledala za fokusiranje sunčeve energije za grijanje pijeska. Taj topli pijesak onda proizvodi paru koja pokreće turbine i proizvode električnu energiju.

CSP tehnologija najčešće koristi topljivu sol za proizvodnju električnu energiju, dok elektrana Magaldi koristi uobičajeni silica pijesak koji je puno jefitniji i dostupniji. Samo postrojenje može raditi i tokom noći, pošto ima oko 270 tona pijeska što znači da može raditi dodatnih šest sati nakon zalaska sunca.

Marigaldi trenutačno pregovara sa potencijalnim klijentima u Australiji, Južnoafričkoj Republici i središnjoj Americi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu