Talijanska iskustva iz oblasti solarne energije predstavljena stručnjacima

Talijanska iskustva iz oblasti solarne energije predstavljena stručnjacima

U Sarajevu se danas održava seminar o uključivanju solarne energije u premosnu elektro mrežu na kojem predstavnici Talijanske agencija za alternativnu energiju GSE prenose svoja iskustva domaćim stručnjacima. Massimo Sessa, direktor ICE Sarajevo- Agencije za promociju u inozemstvu i internacionalizaciju talijanskih kompanija, koja je organizator seminara, kazao je da zadnjih 15 godina kompanije u Italiji

U Sarajevu se danas održava seminar o uključivanju solarne energije u premosnu elektro mrežu na kojem predstavnici Talijanske agencija za alternativnu energiju GSE prenose svoja iskustva domaćim stručnjacima.

Massimo Sessa, direktor ICE Sarajevo- Agencije za promociju u inozemstvu i internacionalizaciju talijanskih kompanija, koja je organizator seminara, kazao je da zadnjih 15 godina kompanije u Italiji proizvode električnu energiju iz solarne energije. Naveo je da se nada da će razmjena iskustva doprinijeti razvoju ove oblasti u BiH.

Sudionicima se obratio i veleposlanik Italije u BiH Rugerro Corrias koji je naveo da stručnjaci talijanskog javnog poduzeća za upravljanje energetskim uslugama GSE, koji će danas podijeliti svoja iskustva sa domaćim stručnjacima, imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti te se nada da će biti od koristi osobito uspostavi novih biznisa u BiH.

“Nadam se da će biti od koristi da vidite kako je Italija riješila oblast zakonske regulative, poticaja i dr. Iako nisam stručnjak, što se tiče BiH, vidim mnogo potencijala u oblasti obnovljivih izvora energije koje se mogu iskoristiti, osobito na području solarne energije”, kazao je Corrias.

Francesesco De Mango, stručnjak GSE-a, kazao je da je Italija usvojila zakonske regulative i sustav poticaja koje su joj pomogle da potakne razvoj i iskorištavanje ove vrste energije.

Kaže da je proizvodnja iz solarne energije nakon 15 godina ogromna i da svake godine raste sve više, te da su rezultat toga poticajne mjere koje je vlada uvela.

Naglašava da je proizvodnja solarne energije veoma skupa za Vladu kao i korisnike energije te da vlada treba naći načina da kontrolira i odredi visinu ovih troškova i ciljane kapacitete proizvodnje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply