Temeljna načela projektovanja pasivne kuće

Temeljna načela projektovanja pasivne kuće

Orijentacija, Tehnologija gradnje, Toplinska izolacija, Vrata i prozori Orijentacija Orijentacija ima veliki značaj pri projektovanju pasivnih kuća, jer omogućava maksimiziranje dobiti od sunčevog zračenja. Južna orijentacija u hladnim dijelovima godine omogućuje maksimalnu iskoristivost sunčeve energije i time do 40-postotni doprinos grijanju zgrade. Otklon zgrade za 10 stepeni od juzne orijentacije smanjuje zaprimanje topline potrebne za

Orijentacija, Tehnologija gradnje, Toplinska izolacija, Vrata i prozori

Orijentacija

Orijentacija ima veliki značaj pri projektovanju pasivnih kuća, jer omogućava maksimiziranje dobiti od sunčevog zračenja. Južna orijentacija u hladnim dijelovima godine omogućuje maksimalnu iskoristivost sunčeve energije i time do 40-postotni doprinos grijanju zgrade. Otklon zgrade za 10 stepeni od juzne orijentacije smanjuje zaprimanje topline potrebne za grijanje za 0,1 kWm/m2a. Zbog toga se preporučuje otklon od juga za najviše 20 stepeni.

Osim orijentacije bitno je obratiti pažnju i na:

· Iskorištavanje dobitaka sunčevog zračenja kroz ostakljenje;

· Spremanje sunčeve energije

· Obik zgrade (faktor oblika)

· Toplinsku hijerarhiju prostora temperaturno zoniranje

Tehnologija gradnje

Za pasivne kuće prihvatljiva je većina građevnih tehnologija. Rabe se masivne i lagane konstrukcije. Izbor ovisi o osobnoj naklonjenosti investitora i većinom o cijeni. Jednake je reultate moguće postići i s masivnim i s lakim konstrukcijama kao i sa različitim materijalima. Èesto je odlučno znanje projektanta i izvođača.

Masivni zidovi

Masivna gradnja opekom najrašireniji je način gradnje i kod pasivnih kuća. Kod masivnih sklopova nosiva konstrukcija je od opečenih elemenata, opečenih elemenata punjenih perlitom, kao i od elemenata od betona ili lakog betona. Na vanjskoj strani je odgovarajuće debeo sloj toplinske izolacije. Za postizanja standarda pasivne gradnje jednoslojni zidovi bez toplinske izolacije nisu prihvatljivi. Prelaz toline ne smije prelaziti 0,15 W/m2K, često čak 0,10 W/m2K.

Debljina nosivog zida ovisi o statičkim zahtjevima. Obloga pročelja kod uobičajenih kuća može biti ventilirana ili neventilirana. Problem može nastati kod težih obloga pročelja koje se na nosivi zid pričvršćuju posebnim sidrima. Sidra zbog deblje toplinske izolacije, moraju biti dulja.

Zidovi pasivnih kuća mogu biti od betona koji se na gradilištu ulijeva u prefabricirane oplatne elemente. Na vanjskoj strani zid ima odgovarajući sloj toplinske izolacije. Zidovi od betona imaju dobru zrakonepropusnost.

Toplinska izolacija

U pasivnoj kući svi elementi toplinskog plašta moraju biti dobro izolovano. Važno je da je izolacioni sloj neprekidan po čitavom plaštu. Toplinska izolacija mora prekrivati okvire prozora i vrata.

Debljina toplinske izolacije zavisi o materijalu i sastavu zida te iznosi 25-40 cm, i svi dostupni materijali su povoljni.

Vrata i prozori

Kod ostakljivanja je u posljednje vrijeme na području sprječavanja toplinskih gubitaka došlo velikih promjena. Trenutno najzastupljenija su stakla sa U = 1,2 1,4 W/m2K. Za potrebe pasivne kuće razvijeni su prozori sa troslojnim ostakljenjem sa U do najviše 0,7 W/m2K.

Više informacija na Passiv.de

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply