Termini solarne energije

Termini solarne energije

Obnovljivi izvori energije (OIE) uključuju sunčevu i vjetroenergiju. Iskorištavanje energije iz valova, plime i oseke se također smatraju oblikom obnovljive energije. Unatoč tome, tradicionalni izvori energije na koje se oslanjamo za generiranje električne energije kao što su ugalj, nafta i prirodni plin spadaju u kategoriju neobnovljivih izvora energije. Pomenuti izvori energije su ograničeni i postaju sve skuplji. Nisu

Obnovljivi izvori energije (OIE) uključuju sunčevu i vjetroenergiju. Iskorištavanje energije iz valova, plime i oseke se također smatraju oblikom obnovljive energije.

Unatoč tome, tradicionalni izvori energije na koje se oslanjamo za generiranje električne energije kao što su ugalj, nafta i prirodni plin spadaju u kategoriju neobnovljivih izvora energije. Pomenuti izvori energije su ograničeni i postaju sve skuplji.

Nisu svi obnovljivi izvori energije čisti i bez posljedica. Razmislite o uništenim rijekama koje su nastale kao posljedica izgradnje hidrocentrala u Bosni i Hercegovini. Solarni sistemi imaju izrazitu prednost preuzimanje energije od sunca koji zaista ne utiču na bilo koji način na druge prirodne resurse.

Pasivni solarni dizajn

Ako ste angažovani na izgradnji svog novog doma, razmislite o načinima kako možete iskoristiti punu prednost od sunca tzv. “pasivni solarni dizajn”. Kuće koje su projektovane primjenom pasivnog solarnog dizajna mogu uveliko povećati ukupne efekte sistema solarne energije.

Ključne karakteristike pasivnog solarnog dizajna uključuju:

– Pozicioniranje doma na položaj istok-zapad i osiguravanje maksimalne količine dnevne svjetlosti doma sa južne strane

– Projektovanje unutrašnjeg prostora tako da prostorije najčešće iskorištavaju prednost južne strane

– Iskoristiti prednost termalne mase prostora da apsorbira, pohranjuje i distribuira toplotu

– Instaliranje roletni i žaluzina, pravilnim odabirom prozora i dodavanje izolacije kako bi se povećala toplota sunca kao i maksimalno iskorištenje hlada

– Sadnja drveća i druge vegetacije oko kuće će strateški osigurati prirodni hlad i biti zaštita od intenzivne topline.

Neto mjerenje (ili obrnuto mjerenje)

Neto mjerenje je sposobnost za mjerenje proizvedene i potrošene energije. Komunalna poduzeća mjere i registruju potrošnju svih mjerila u njihovoj domeni, zatim naplaćuju potrošenu energiju od kupaca. U svojoj budućnosti i našoj zemlji će biti obavezna nadoknada viška energije koju ste generirali u vašoj kući.

Kilovat-sat (kWh)

Kilovat-sat je univerzalna jedinica za potrošnju električne energije. Jedan kilovat-sat iznosi 1000 vat-sati i koristiti
se za definisanje potrošene električne energije tokom jednog sata. Na primjer, upaljena sijalica sa žarnom niti od 60 vati na jedan sat će koristiti 60 vat-sati energije, odnosno 0,06 kWh.

Zanimljivo: kompaktna fluorescentna sijalica (CFL) od 19W ima svjetlosni efekat jedne 60-Watt klasične sijalice, a štedi 68% više energije. Dva su razloga za to: (1) 75% svjetlosne energije koja ispušta sijalica sa žarnom niti završava kao toplina samo 25% zrači svjetlost, (2) CLF ima 10 puta duži životni ciklus od sijalica sa žarnom niti i štede najmanje 45 KM ili više tokom njihovog životnog vijeka. Stoga je preporučljivo koristiti CFL sijalice gdje god je to moguće.

Fotonaponski sistemi (PV)

Fotonaponske ćelije su izrađene od paralelnih klastera poluvodičkih materijala kao što su silicij. Iako je silikon daleko najčešće korišten materijal, prije svega zbog svoje raspostranjenosti (to je drugi najveći element po koncentraciji u Zemljinoj kori), koje je potrebno puno truda za izradu visoko efikasnih solarnih ćelija donedavno cijena za PV je sputavala većinu ljudi da ih koristi.

Danas su ti troškovi dosta niži, a i dalje se znatno smanjuju zbog raznoraznih poticaja države kako bi instaliranje sistema solarne energije bio održiv i jeftin alternativni izvor energije. Budućnost izgleda dosta svjetlija jer naučnici i dalje istražuju načine za stvaranje drugih ne-silicijskih temelja za fotonaponske panele s nadom da će eventualno jedna solarna ćelija biti oko jednu desetinu cijene proizvoda na bazi silicija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply