Tesla kupuje SolarCity za 2,6 milijardi dolara

Tesla kupuje SolarCity za 2,6 milijardi dolara

Kompanija Tesla Motors će potrošiti gotovo 2,6 milijardi dolara za kupovinu cjelokupnog kapitala kompanije SolarCity, koja se bavi proizvodnjom solarnih panela.

Dok proizvođač električnih automobila Tesla navodi da će nakon ove transakcije nastati maloprodajni centar u kojem se može nabaviti sve za čistiju energiju, neki dovode u pitanje motive koji se kriju iza ovog ugovora, prenosi agencija AP.

Elon Musk je, kako navodi američka agencija, predsjednik i najveći dioničar obje kompanije, a SolarCity vodi njegov rođak, Lyndon Rive. Dionice SolarCityja pale su u ponedjeljak ujutro za više od šest posto u trgovanju prije službenog početka rada burze, dok su dionice Tesle blago ojačala.

Prema jučer objavljenom sporazumu o preuzimanju, dioničari SolarCityja će dobiti 0,110 običnih dionica Tesle po dionici SolarCityja, što daje vrijednost po dionici te kompanije od 25,37 dolara. Tesla je ranije priopćio da će ponuditi 23,56 do 25,30 dolara po dionici SolarCityja.

Musk njeguje imidž nekonvencionalne osobe od kada je stekao početno bogatstvo kao suosnivač PayPala, kompanije za online plaćanja, koja je kupila eBay platformu za elektronsko trgovanje za 1,5 milijardi dolara 2002. godine.

Poklonici mu aplaudiraju i nazivaju ga vizionarom koji trese tržište autoindustrije sa iznjedrenim Tesla električnim vozilima i planovima za slanje ljudi na Mars raketama SpaceX.

Musk posjeduje 26-postotni udio u Tesli, čije je sjedište u Palo Altu u Kaliforniji, kao i 22,5 posto udjela u SolarCityju. Njegov motiv da ujedini Teslu sa kalifornijskom solarnom firmom iz San Matea, prije svega se vrti oko sistema baterija za prikupljanje sunčeve energije za stambene nekretnine i firme.

Novi sporazum može privući veću pažnju na financijske pozicije obje kompanije. Tesla Motors je izgubio 1,2 milijarde dolara samo u posljednje dvije godine, dok je SolarCity pretrpio gubitke veće od 1,1 milijardi dolara u istom periodu.

Analitičari predviđaju u anketi kompanije FactSet da će Tesla ove godine imati gubitak od 416 milijuna dolara, a za SolarCity prognoziraju minus od 851 milijuna dolara, prenosi AP.

U Tesli procjenjuju da će im preuzimanje SolarCityja u prvoj godini od okončanja preuzimanja donijeti uštedu troškova od 150 milijuna dolara.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply