Tesla Motors povećao prihode ali i gubitke

Tesla Motors povećao prihode ali i gubitke

Gubici porasli za 59%, već 13. kvartal kompanija reda gubitke.

Prihodi Tesla Motorsa dosegnuli su u proteklom tromjesečju 1,27 milijardi dolara, 33% više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali zbog povećanih troškova proizvodnje, prodaje i razvoja, gubitak tog proizvođača električnih automobila također je snažno porastao.

U drugom tromjesečju ove godine gubitak Tesle iznosio je 293 miliona dolara, što je 59% više u odnosu na 184 miliona dolara godinu dana prije, stoji u poslovnom izvješću kompanije, objavljenom u srijedu. To je već 13. kvartal zaredom kako taj proizvođač električnih automobila bilježi gubitak.

Jedinu tromjesečnu dobit Tesla je zabilježio 2013. godine. U proteklom je tromjesečju tvrtka isporučila oko 14.400 vozila, manje od planiranih 17.000. To je drugo tromjesečje zaredom kako kompanija nije ispunila ciljeve po pitanju proizvodnje i isporuka, pa analitičari smatraju da neće ispuniti proizvodne ciljeve u ovoj godini, odnosno isporuku između 80.000 i 90.000 vozila. Ipak, firma je poručila kako su nove narudžbe porasle za 67% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i da u drugoj polovici godine planira isporučiti 50.000 modela S i X.

Kompanija je objavila i da je u proteklom tromjesečju završila radove na dizajnu Modela 3, prvom vozilu za masovno tržište s mogućom početnom cijenom od 35.000 dolara, i da bi proizvodnja tog modela trebala početi do kraja godine. Prošle sedmice Tesla je otvorio tvornicu baterija Gigafactory u Nevadi, što bi mu trebalo drastično smanjiti troškove proizvodnje baterija za automobile.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply