Tesla počinje primati narudžbe za solarni krov

Tesla počinje primati narudžbe za solarni krov

Kompanija Tesla počet će idući mjesec preuzimati narudžbe za solarni krov, objavio je Teslin osnivač Elon Musk. Ploče su napravljene od kvarcnog stakla, a solarne ćelije nalaze se ispod staklenih pločica odnosno crjepova. Tesla je ranije objavila da će solarni krov stajati manje od instaliranja FN panela na klasičan krov, čak i ne računajući uštede koje će biti postignute. "Struja je samo bonus", kazao je Musk.

Firma nije objavila cijene solarnih crjepova, koje nudi u četiri različita dezena – nalik toskanskim crijepovima, kamenim pločama, kao glatko i teksturirano staklo koje je ekstremno otporno za vanjske uvjete i udarce, “poput čelika”, kazao je Musk. Gledano s ulice ćelije nisu vidljive, no one su sa gornje strane izložene sunčevom svjetlu, a Musk je najavio da bi mogle imati ugrađene i sisteme za grijanje koji bi po potrebi topili snijeg s krova.

Prototipovi solarnih crjepova s kojima je Tesla radio imali su umanjenju efikasnost FN ćelija za tek 2%, no u Tesli se nadaju da bi u daljnjim koracima napredovali pa i povećali efikasnost klasičnih FN ćelija. Ipak, Bloomberg piše da će biti riječ o premium proizvodu s najvišom cijenom među crjepovima, a Tesla počinje stvarati listu čekanja onih koji bi mogli biti zainteresirani za solarne crjepove. Tesla je u studenom kupila firmu Solar City, najveću američku firmu za instalaciju fotonapona na krovovima, za 2,2 milijarde USD.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply