Teslina najveća baterija protiv nestanka struje

Teslina najveća baterija protiv nestanka struje

Elon Musk i Tesla Energy objavili su da će u saveznoj australskoj državi Južna Australija do kraja godine sagraditi najveću bateriju na svijetu koja će pohranjivati energiju iz 99 vjetroturbina i omogućiti regiji da uvijek ima dovoljno struje, čak i pri najvećoj potrošnji.

Dakako, neće se raditi o jednoj ogromnoj Duracelki, nalik onoj kakvu imate u daljinskom svog TV-a, već o mreži Powerpack baterijskih jedinica koje će biti uvezene u jedan sistem od 100 megawata, što bi moglo biti dovoljno za energetske potrebe čak 30.000 domaćinstava.

U septembru prošle godine snažna oluja je teško oštetila energetsku infrastrukturu Južne Australije, čime je oko 1,7 miliona stanovnika ostalo bez struje. Iz tog razloga vlada Južne Australije donijela je odluku da se osigura energija iz obnovljivih izvora za sve građane, te je pokrenula konkurs za kompanije koje mogu instalisati takve sisteme kapaciteta od najmanje 100 megawata.

Na konkursu je odabrana ponuda kompanije Tesla Energy koja će osigurati 100 MW/129 MWh Powerpack sistem Neoenovoj Hornsdale Wind farmi pokraj Jamestowna. Kada projekt bude dovršen u decembru, ovo će biti najveći litij-ionski sistem za pohranu energije na svijetu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu