Top 7 ekološki najnaprednijih ‘gradova budućnosti’

Otkad su prvi dimnjaci u nebo počeli slati milione tona plinova i otpada koji već neko vrijeme uspješno pokušavaju dokrajčiti planetu u kojoj živimo, gradovi su smatrani centrima zagađenja i prenapučenosti, kao i odličnim generatorima planina otpada, od kojeg se veliki dio mogao reciklirati. Uz današnju tehnologiju, nastavljanje takvog ponašanja prema okolišu više nema opravdanja –

Otkad su prvi dimnjaci u nebo počeli slati milione tona plinova i otpada koji već neko vrijeme uspješno pokušavaju dokrajčiti planetu u kojoj živimo, gradovi su smatrani centrima zagađenja i prenapučenosti, kao i odličnim generatorima planina otpada, od kojeg se veliki dio mogao reciklirati.

Uz današnju tehnologiju, nastavljanje takvog ponašanja prema okolišu više nema opravdanja – solarni kolektori, vjetrenjače i grijanje pomoću toplote podzemnih voda, uz malo truda, mogu se koristiti kao obnovljiv i ekološki prihvatljiv izvor električne i toplotne energije za mnoge sisteme koji gradove održavaju na životu. Neki su već počeli pružati dobar primjer ostalima, pa pogledajmo kojih to sedam gradova s jedne od lista svojim stanovnicima nastoji pružiti ugodniji i čišći život.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu