Toplovod od Kaknja do Sarajeva rješenje za zagađenje glavnog grada?

Toplovod od Kaknja do Sarajeva rješenje za zagađenje glavnog grada?

Kao jedno od rješenja koje bi popravilo kvalitet vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom hladnijeg dijela godine, pominje se toplovod Kakanj-Sarajevo.

Ovaj projekt prvi put je pomenut prije više od 30 godina. Nažalost, od tada ništa nije urađeno.
– Uz neznatno povećanje potrošnje uglja u Termoelektrani Kakanj, dobili bismo odgovarajuću količinu toplotne energije. Sam cjeovod je dimenzionisan na 300 megavata toplinske energije. Što se tiče zagađenja doprinosi su izraženi i značajni u smislu smanjenja emisije štetnih polutanata u atmosferu – kazao je za BHT1 Ejub Džaferović, koordinator izrade Studije opravdanosti toplovoda Kakanj-Sarajevo.
Studijom JP Elektroprivrede BiH predviđeno je da sistem distribucije toplinske energije bude centralizovan, a s obzirom na to da bi se nalazio na Koridoru 5C, osim Sarajeva, grijanje iz Kaknja imali bi još u Visokom, Brezi i Ilijašu.
– Studija je pokazala da je projekat tehnički izvodiv, finansijski isplativ i društveno opravdan – kaže Džaferović, te dodaje da ukupna investicija iznosi 230 mil KM.
Elektroprivreda BiH je zainteresirana za realizaciju ovog projekta, ali ističu i da je neophodna podrška Vlade FBiH, vlada Kantona Sarajevo i ZDK, te općina koje su u obuhvatu projekta u obezbjeđenju neophodnih uslova.
U Kaknju smataju da bi izgradnja toplovoda omogućila i razvoj elektro-energetskog sektora, što je veoma bitno jer je trećina stanovnika ovog grada zaposlena u rudniku i termoelektrani.
– Kroz iskustvo koje mi imamo sa daljinskim grijanjem, toplo preporučujemo i svima ostalima. To je davno ispričana priča koja nas počinje i nervirati, vrijeme je da se poduzmu konkretne aktivnosti – kaže Nermin Mandra, načelnik Kaknja.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply