Transformacija starog vijadukta u generator zelene energije

Transformacija starog vijadukta u generator zelene energije

Pogledajte prijedlog rješenja kojim bi se zastarjeloj konstrukciji udahnuo novi život.

Studio Coffice koji podjednako uspješno djeluje na polju arhitekture kao i urbanizma, sa svojim idejnim projektom transformacije vijadukta u generator električne energije, osvojio je drugu nagradu na konkursu orijentisanom ka ekološkim inovacijama. Solar wind, kako je nazvan ovaj projekat, ispunio je zahtijeve konkursa da se ponudi ekonomično, ekološko ali i kulturološko rješenje koje bi vijadukt ponovo oživio a postojućih 10 kilometara puta ponovo bi bilo iskorišteno.
odrzivi-vijadukt-01-630x473
Solar wind podrazumijeva sistem vazdušnih turbina i solarnih panela koji zajedno proizvode električnu energiju za italijansku oblast Kalabriju, u kojoj se vijadukt nalazi.
odrzivi-vijadukt-02-630x483
Projekt se zasniva na ideji korištenja vjetra koji prolazi između stubova vijadukta. Strujanje koje ovdje nastaje zajedno s turbinama moglo bi da proizvede značajnu količinu energije.
odrzivi-vijadukt-03-630x422
Osim ekološke efikasnosti, novi izgled vijadukta svakako bi bio atraktivan. Idejnim projektom predviđena je i rekonstrukcija postojućeg kolovoza. Asfalt bi trebalo da bude zamijenjen takozvanim solarnim asfaltom, kakav se već koristi u nekim dijelovima Amerike. Površina puta prekrivena ovim materijalom skuplja energiju dobijenu sunčevim zračenjem.
odrzivi-vijadukt-06-630x445

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply