Trump odobrio izgradnju dva naftovoda

Trump odobrio izgradnju dva naftovoda

Washington D.C., 24. januar 2017. - Novi američki predsjednik Donald Trump potpisao je u utorak uredbu kojom daje podršku izgradnji dvaju naftovoda, Keystonea XL i Dakota Accessa.

Prethodna administracija Baracka Obame zaustavila je izgradnju naftovoda Keystone, kojim bi sirova nafta iz Kanade bila dostavljana do rafinerija u Texasu.

Obama nije odobrio taj naftovod zbog, kako je tada izjavio, potencijalno štetnog utjecaja na okoliš.

Bivši predsjednik nije podržao ni izgradnju drugog naftovoda Dakota Access, koji je sirovu naftu iz Sjeverne Dakote trebao dostavljati do Illinoisa.

Nakon što su indijanska plemena organizirala proteste zbog rute koja je trebala prelaziti preko njihovih teritorija, američke vlasti počele su istraživati druge opcije za izgradnju naftovoda.

Trump je tokom predizborne kampanje obećao da će podržati izgradnju ova dva naftovoda, u okviru njegovog energetskog plana, a koji se oslanja prvenstveno na fosilna goriva, kao i pogon industrije.

On je ranije potpisao dekret kojim ukida američko učešće u Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je također dogovoren pod administracijiom bivšeg predsjednika Obame.

Trump je u petak položio predsjedničku zakletvu u Washingtonu te tako postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply