Tržište solarne energije stagnira u Njemačkoj

Tržište solarne energije stagnira u Njemačkoj

U prvoj trećini ove godine u Njemačkoj je instalirano 416 MW solarne energije, što je otprilike za trećinu manje u odnosu na isti period 2014. godine. Dodatno treba uzeti u obzir da je 2014. godina bila za dvije trećine lošija od 2012. godine. Njemačka mrežna agencija objavila je da je u aprilu instalisano manje od

U prvoj trećini ove godine u Njemačkoj je instalirano 416 MW solarne energije, što je otprilike za trećinu manje u odnosu na isti period 2014. godine.

Dodatno treba uzeti u obzir da je 2014. godina bila za dvije trećine lošija od 2012. godine. Njemačka mrežna agencija objavila je da je u aprilu instalisano manje od 100 MW solarne energije, odnosno manje od 80 MW sistema na zgrade. Ovo je zanimljivo s obzirom da je u Njemačkoj dostignut paritet mreže, te bi sistemi na krovovima kuća trebali biti isplativi, a ipak tržište pada.

Ukupno je Njemačka prosječno instalirala 104 MW mjesečno, što znači da bi na godišnjem nivou trebalo dostići oko 1,2 GW što je puno ispod službenih ciljeva države. Na kraju aprila Njemačka je imala 38,7 GW fotonaponskih sistema čime se pokriva više od polovica vršne potrošnje tokom ljeta. Nijedna druga zemlja na svijetu nema toliki udio solarne energije u elektroenergetskom sustavu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu