Turbina koje radi pomoću plime snabdijeva Kanađane strujom

Turbina koje radi pomoću plime snabdijeva Kanađane strujom

Prva turbina koja radi pomoću okeanske plime počela je da snabdijeva električnom energijom oko 500 domaćinstava na kanadskoj istočnoj obali. To je prvi put da se visoka plima u zalivu Fandi, koji se nalazi između pokrajine Nova Škotska i Nju Brunsvik, koristi za generisanje električne energije.

– Ovo je istorijski dogadaj za globalno liderstvo Nove Škotske u odgovornom razvoju novih i obnovljivih izvora energije. Povezivanjem plimske struje na kanadsku energetsku mrežu, pokrenuli smo novu eru u smislu pomorskih obnovljivih izvora energije i napravili korak bez presedana ka budućnosti sa manje ugljenika – izjavio je ministar energetike te kanadske pokrajine Majkl Samson.

Turbina koju je dizajnirala i proizvela kompanija OpenHydro, ogranak francuskog mornaričkog brodogradilišta, spuštena je na dno zaliva ranije ovog mjeseca.

Zaliv Fandi je poznat po svojim snažnim plimama i osjekama koje redovno prelaze visinu od 65 stopa (20 metara).

– Ovo je mali, ali istorijski korak u preobražaju Nove Škotske u pogledu upotrebe uvoznog uglja, kako bi postala lider u oblasti korišćenja čiste, domaće energije – rekao je Toni Rajt, glavni menadžer Fandi okeanološkog istraživačkog centra za energiju.

Druga turbina će biti instalirana na dno zaliva u 2017. godini, a dvije turbine će zajedno moći da proizvode istu količinu struje koja se dobija iz 2.000 tona uglja.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply