Turska kreće s velikim solarnim projektima

Turska kreće s velikim solarnim projektima

Novim zakonom stvoren je pravni okvir za ostvarivanje velikih projekata za primjenu obnovljivih izvora

Novim podzakonskim propisom u Turskoj je stvoren pravni okvir za ubrzavanje rješavanje problema sa zemljištem kada se radi o velikim projektima za iskorištavanje obnovljivih izvora. Kako se ističe, time će biti uspostavljena ‘područja za obnovljive izvore energije’ (YEKA) koja će na tenderima biti ponuđena odgovarajućim ponuđačima. Pri tome se istodobno kao ciljani iznos snage novih solarnih elektrana postavlja golemih 3 GW.

Naime, iako se novi propis odnosi na sve obnovljive izvore, njime će se ponajviše pogodovati ostvarivanju projekata solarnih elektrana, U skladu s time za 21.2.2017. godine već je najavljen tender za područje Karapınar, gdje bi se trebale graditi solarne elektrane ukupne snage čak 1 GW. Na tenderu će se od ponuđača tražiti i izgradnju postrojenja za proizvodnju fotonaponske opreme s ekvivaletnim proizvodnim kapacitetima 500 MW vršnih godišnje i provođenje djelatnosti razvoja i istraživanja, pri čemu bi tvornica trebala biti izgrađena 18 mjeseci, a sama elektrana 36 mjeseci nakon potpisivanja ugovora.

U skladu s time, na poziv se mogu javiti firme koje u svojem vlasništvu već imaju proizvodni pogon koji je u razdoblju 2014. – 2016. godine mogao proizvesti FN module ekvivalentne vršne snage 3000 MW godišnje. Istodobno, 25% udjela u firmi koja se prijavljuje na poziv mora biti u vlasništvu turskih građana. Kada jednom bude izgrađeno, postrojenje će prodavati električnu energiju u sljedećih 15 godina prema ‘feed-in’ tarifi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply