Tuzla: Uskoro postavljeni svi LED semafori

Ovih dana u završnoj je fazi postavljanje led semafora u Tuzli. Osim što se boje svjetala bolje razaznaju posebno noću, evidentna je i ušteda električne energije. Vrijednost projekta zamjene semaforskih sijalica je oko 180.000 KM, a projektom su obuhvaćene sve raskrsnice u Tuzli. Općina Tuzla na struju za rad semafora godišnje izdvaja oko 50.000 KM

Ovih dana u završnoj je fazi postavljanje led semafora u Tuzli. Osim što se boje svjetala bolje razaznaju posebno noću, evidentna je i ušteda električne energije.

Vrijednost projekta zamjene semaforskih sijalica je oko 180.000 KM, a projektom su obuhvaćene sve raskrsnice u Tuzli.

Općina Tuzla na struju za rad semafora godišnje izdvaja oko 50.000 KM

Za ovaj projekat općina je dobila 50 posto sredstva iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, dok će se preostalih 50 posto finansirati iz općinskog budžeta.

Ovim projektom predviđeno je postavljanje 71 semaforske laterne na glavnim putnim pravcima čime će se postići znatne uštede električne energije. S obzirom da led diode smanjuju potrošnju električne energije, procjenjuje se da bi se za godinu dana moglo uštedjeti oko 40.000 KM, kazao je Kemal Kurević, šef Službe za komunalne djelatnosti Općine Tuzla. 

U narednom periodu Općina planira postaviti led diode i u svjetiljke javne rasvjete. Na ovaj način počinju slijediti primjer velikih evropskih gradova gdje je energetska efikasnost već postala način života, piše novinska agencija Fena

 

Izvor: radiosarajevo.ba

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply