U 2019. električna energija u regionu skuplja i do 40%

U 2019. električna energija u regionu skuplja i do 40%

Električna energija za privredu u ovoj godini poskupela je u Hrvatskoj, a u 2019. je najavljeno povećanje cena u Srbiji, za oko 20%, i u Bosni i Hercegovini, za oko 15%, dok bi veleprodajne cene u Rumuniji mogle da budu veće čak 40%. Snabdevanje privrede u regionu je liberalizovano, a državne kompanije, koje su i dalje dominantni snabdevači, kao razlog za poskupljenje navode rast cena na berzama električne energije.

BiH i Hrvatska: Mere za ublažavanje poskupljenja

Uz najave o poskupljenju, u nekim državama najavljene su ili već uvedene mere za ublažavanje cenovnih šokova.

Tako je u Hrvatskoj regulatorna agencija HERA odlučila da smanji nakande koje naplaćuju operator distributivnog sistema HEP ODS i operator prenosnog sistema HOPS, i to za neke kupce i do 20%. Ovaj potez država je povukla zbog rasta cena u ovoj godini od 15 do 30%.

Hrvatska privreda je pozdravila mere i navela da će joj to smanjiti troškove za oko 300 miliona kuna, za koliko će biti smanjeni prihodi državnih firmi, pre svega HEP-a.

Dok su u Hrvatskoj reagovali tek posle poskupljenja, u BiH nameravaju da to urade u isto vreme kada povećaju cene.

Elektroprivreda BiH (EPBiH) predložila je nove cene za tržišne kupce, koje će, kako tvrdi ova kompanija, biti znatno ispod tržišnih, a neznatno više u odnosu na cene koje ovi kupci imaju u 2018. godini. Poskupljenje, koje se očekuje sredinom januara, se odnosi na sve kupce kojima ističe ugovor o snabdevanju.

U ovoj kompaniji su naveli da i pored značajnog poskupljenja električne energije na tržištu koje trenutno iznosi 20%, EPBiH će primeniti model ublažavanja naglog skoka cena kako bi se zaštitila privreda.

Direktor EPBiH Bajazit Jašarević, kako je prenela TV N1, izjavio je da je bitnije kako će se BiH u budućnosti snadbevati energijom, nego kolika će cena biti danas.

“Treba javno govoriti o tome da otvaranje tržišta ne znači jeftiniju energiju. Svi smo bili pomalo u zabludi da se otvara tržište da bi energija bila jeftinija”, dodao je on.

Srbija: Takvo je stanje na berzi

Od januara nove cene, u proseku za 20% veće, očekuju i privredu u Srbiji. Elektroprivreda Srbije, kako prenosi Politika, kao razlog je navela usklađivanje sa cenama na referentnim evropskim berzama. A, ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da se ne može govoriti o poskupljenju električne energije za privredu, jer do poskupljenja u pravom smislu te reči nije došlo.

On je objasnio da preduzeća imaju mogućnost da biraju sa kim će skopiti ugovor za isporuku električne energije, te da je EPS i dalje najpovoljniji.

“Oni privrednici koji su svoj ugovor potpisali sa EPS-om recimo u februaru tekuće godine, nisu dobili novu cenu, međutim, oni koji su novi potpisnici ugovora, imaju nešto veću cenu, jer je takvo stanje na berzi”, objasnio je Antić, a preneo Blic, i dodao da je struja berzanska roba kao i sve drugo, te da cena koju je EPS ponudio nije proizvoljno određena.

Rumunija: Veleprodajne cene veće 40%

Petre Stroe, direktor kompanije MET Energy Romania, izjavio je, kako su preneli rumunski mediji, da će cene električne energije na veleprodajnom tržištu sledeće godine biti 40% veće nego ove godine. Takođe, kako je naveo, ovo će se odraziti i na cene za krajnje kupce.

“Veoma je teško da objasnimo potrošačima da će cene biti toliko povećane. Teško im je da to shvate, a i ja baš ne razumem zašto je to tako, ali razlika u ceni ove i sledeće godine je 25 evra ili 40%. Razlozi su i unutrašnji i spoljašnji, i to će se odraziti i na cene proizvoda”, rekao je direktor ove kompanije koja se bavi snabdevanjem elektrčnom energijom i gasom.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu