U Abu Dhabiju uskoro ekološka džamija

U Abu Dhabiju uskoro ekološka džamija

Savremena ekološka džamija koju je projektirao Suhail Mohammed Suleiman, diplomant arhitekture na Univerzitetu ALHOSN u Abu Dhabiju, dobila je “zeleno svjetlo” od Opće Uprave za islamske poslove. Projekat uključuje izgradnju džamije i islamskog centra na otoku Saadiyatu. Džamija će biti u potpunosti izgrađena od ekološki prihvatljivih materijala te će djelomično biti osvijetljena prirodnim svjetlom. Suhail je kombinirao elemente

Savremena ekološka džamija koju je projektirao Suhail Mohammed Suleiman, diplomant arhitekture na Univerzitetu ALHOSN u Abu Dhabiju, dobila je “zeleno svjetlo” od Opće Uprave za islamske poslove.

Projekat uključuje izgradnju džamije i islamskog centra na otoku Saadiyatu. Džamija će biti u potpunosti izgrađena od ekološki prihvatljivih materijala te će djelomično biti osvijetljena prirodnim svjetlom. Suhail je kombinirao elemente održive izgradnje sa modernim dizajnom kako bi džamija osim u ekološkom i u estetskom smislu imala drugačiju vizuru od tradicionalne arhitekture i dizajna džamija.

Moderan dizajn koristiti će djelomično proziran polimer, Corian, koji omogućuje prodor svjetla, ali ne i topline te stoga smanjuje potrebu za klima uređajima u toplijim mjesecima, ali i za dodatnim osvjetljenjem za vrijeme dana. Solarni paneli biti će zaduženi za proizvodnju električne energije te će dijeliti krovni prostor sa nekoliko krovnih vrtova.

S obzirom na ograničene vodne resurse u regiji, voda korištena u ritualnim pranjima posebnim će se sistemom koristiti za navodnjavanje okolnog krajolika. Predložena džamija graditi će se uz novi Louvre i Guggenheim, koji bi trebali biti otvoreni 2015. i 2017. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu