U Bihaću otvoreno moderno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – Vrijednost projekta 10,8 mil EUR

U Bihaću otvoreno moderno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – Vrijednost projekta 10,8 mil EUR

U Bihaću je juče svečano otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Velhovo, zajednički projekat Grada Bihaća, Evropske unije, Njemačke razvojne banke (KfW) i institucija Bosne i Hercegovine, vrijedan čak 10,8 mil EUR.

Od 2008. godine, kada je Njemačka razvojna banka odobrila finansiranje projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću, a kojeg su pratili brojni problemi finansijske prirode, juče je otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje predstavlja najskuplji dio cjelokupnog projekta.

Kako je istaknuto, postrojenje predstavlja modernu građevinu sa najsavremenijom tehničko-tehnološkom opremom namijenjenom za prečišćavanje otpadnih voda, SCADA sistemom upravljanja i jedino je postrojenje tog tipa na području Unsko-sanskog kantona.

Christiane Hohmann, ambasadorica Republike Njemačke u BiH, istakla je da je trebalo devet godina da se uspješno završi projekat.

– Trajanje projekta nije u skladu sa standardima EU. U budućim projektima, a značajan broj njih je u pripremi, očekujemo manje političke birokracije i veću predanost naših partnera u – kazala je Hohmann.

Nakon izgradnje kanalizacionog sistema i puštanja u rad postrojenja, kvaliteta vode rijeke Une u samom gradu i nizvodno od mjesta ispuštanja poboljšati će se sa 2 klase na 1 klasu, čime će se poboljšat kvalitet sirove vode za vodosnabdijevanje stanovnika nizvodnih općina, rekreativna i okolišna vrijednost, te postići pozitivni efekti na zaštitu prirode i bio diverzitet u cjelini. Pored toga ostvariće se širi pozitivan utjecaj na zaštitu osjetljivih područja – Dunavski sliv i Crno more.

– Pored Kantona Sarajevo i Mostara, i Grad Bihać je dobio savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u čiju realizaciju je Vlada FBiH iz nadležnih agencija i fondova izdvojila 8 mil KM. Rijeka Una i rijeka Sana sa svojim pritokama zaslužuju ovakve projekte, ali i projekte koje nastojimo realizirati u narednom periodu kako bismo sačuvali te ljepote za ove, ali i buduće generacije – kazao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću dio je projekta Izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda podijeljenog u tri komponente i to, komponente I – koja se sastojala od izgradnje oko 53 km nove kanalizacione mreže kroz sam grad Bihać, vrijednosti oko 11,9 mil EUR, komponente II – koja se sastojala od izgradnje postrojenja u naselju Velhovo, vrijednosti oko 10,8 mil EUR čija je osnovna uloga da izvrši prečišćavanje otpadnih voda prije nego one dospiju u rijeku Unu i komponente III – pratećih mjera za kadrovsko, organizaciono i institucionalno jačanje JVP, koja je i danas u toku.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply