U Bosanskoj Gradišci otvorena toplana na biomasu

U Bosanskoj Gradišci otvorena toplana na biomasu
Građani u Gradišci dobili su kvalitetno i kontinuirano grijanje po cijenama koje su trenutno najniže u BiHNačelnik Općine Bosanska Gradiška Zoran Latinović

U Bosanskoj Gradišci je danas otvorena prva toplana na biomasu i jedina takva u RS-u. Načelnik Općine Bosanska Gradiška Zoran Latinović naglašava da su ovim projektom, realizovanim s banjalučkom firmom IEE uspjeli zamijeniti preskupi mazut daleko jeftinijim energentom, biomasom, odnosno u ovom slučaju drvnom sječom. Latinović naglašava da su višestruke prednosti ovog projekta. “Građani u Gradišci

U Bosanskoj Gradišci je danas otvorena prva toplana na biomasu i jedina takva u RS-u.

Načelnik Općine Bosanska Gradiška Zoran Latinović naglašava da su ovim projektom, realizovanim s banjalučkom firmom IEE uspjeli zamijeniti preskupi mazut daleko jeftinijim energentom, biomasom, odnosno u ovom slučaju drvnom sječom.

Latinović naglašava da su višestruke prednosti ovog projekta.

“Građani u Gradišci dobili su kvalitetno i kontinuirano grijanje po cijenama koje su trenutno najniže u BiH”, naglasio je Latinović ističući takoðer da se i Općina “oslobodila” plaćanja garancija za pokrivanje gubitaka gradske toplane, koje su svake sezone grijanja iznosile oko 1,7 miliona KM.

“Toga više neće biti, nego ćemo na bazi iznajmljenih kapaciteta i instalacija ostvarivati i godišnje prihode od 200.000 do 400.000 KM”, naglasio je, ističući i ekološku važnost ovog projekta, budući da je smanjena i emisija štetnih gasova i time gotovo u potpunosti realizovan sporazum kojim su se obavezali da će Bosanska Gradiška smanjiti emisiju štetnih stakleničkih gasova za 20 posto.

Takoðer, od ovog domaćeg projekta veliku korist ima i privreda, voćari i svi drugi od kojih će se otkupljivati drvna sirovina. Direktor banjalučke firme IEE Dragiša Zečević je naglasio da su u ovaj projakt u gradiškoj Toplani ušli s namjerom da se pokaže da se domaćim snagama mogu realizovati zahtjevni projekti u zastarjelim toplanama na mazut.

Rekao je da će koristiti domaće resurse, a sve što se dosad bacalo i propadalo u šumama sada će biti u upotrebi. Otvaranju prve toplane na biomasu prisustvovali su i načelnici drugih općina u RS-u koji imaju problem sa zastarjelim sistemom grijanja na mazut.

FENA / Klix

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply