U budućnosti su Vaši prozori male elektrane!

U budućnosti su Vaši prozori male elektrane!

Transformacija prozora u male elektrane koje su u mogućnosti proizvesti električnu energiju uz pomoć fotonaponske tehnologije uskoro će biti moguća zahvaljujući inovaciji iz Italije. Naime, nedavno je Talijanski institut za tehnologiju predstavio inteligentne low-cost prozore napravljene od grafena.

Projekt su vodili profesor Francesco Bonaccorso sa IIT te Aldo di Carlo sa Sveučilišta Tor Vergata.

Industrija već godinama traži rješenja za kreiranje inteligentnih prozora i drugih površina izloženih sunčevoj svjetlosti koje bi bile u stanju proizvoditi električnu energiju samo uz pomoć sunca, no bez istovremenog blokiranja sunčeve svjetlosti što se događa kod tradicionalnih fotonaponskih ćelija.

news-2015-February-solarni_paneli_prozirni_972943701Novi materijal temelji se na tehnologiji dye-sensitized solar cell (DSSC) koja se već koristi kod tradicionalnih fotoanponskih ploče, ali novost koju su razvili talijanski istraživači je zamjena platine koja se koristi u ploče sa grafenom.

Ovo rješenje smanjuje troškove proizvodnje za oko 10 tisuća puta. Prvi prototipi modula površine oko 50 četvornih centimetara već su testirani, a usporedivi su sa rezultatima tradicionalnih fotonaponskih ploča, ističu znanstvenici. Bonaccorso objašnjava:

“Trenutno smo u razvoju fotonaponskog modula napravljenog posebno za grafen. Taj modul će biti poluproziran i jeftiniji od fotonaponskih panela koji se nalaze trenutno na tržištu. Snaga našeg proizvoda je u jednostavnoj skalabilnosti na industrijsku razinu te jednostavnosti kojom se grafen kao vrsta tinte može staviti u postojeći industrijski kontekst bez dodatnih značajnih ulaganja u opremu ili infrastrukturu”.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply