U Federaciji novo poskupljenje struje!

U Federaciji novo poskupljenje struje!

Poskupljenje struje u Federaciji BiH moglo bi biti jedna od opcija kako bi se pomoglo rudnicima koji su u teškom stanju, rečeno je jučer na sastanku predstavnika Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, direktora svih rudnika u Federaciji BiH, Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivrede BiH. Kako je novinarima kazao predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika

Poskupljenje struje u Federaciji BiH moglo bi biti jedna od opcija kako bi se pomoglo rudnicima koji su u teškom stanju, rečeno je jučer na sastanku predstavnika Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, direktora svih rudnika u Federaciji BiH, Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivrede BiH.

Kako je novinarima kazao predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić osnova za razgovor jeste sporazum koji je Vlada Federacije BiH ponudila a koji se odnosi na sindikalne zahtjeve u vezi sa modernizacijom rudnika.

Radi se o sporazumu od devet tačaka od kojih bi, prema Husićevim riječima, mogla biti sporna tačka kojom je predviđeno da se iz cijene 1 kilovat-sata proizvedene električne energije jedan fening izdvaja za fond za modernizaciju rudnika.

Naime Sindikat insistira da izdvajanje u tu svrhu počne 1.oktobra ove godine dok je Vlada stava da bi to trebalo uslijediti od 1. januara 2016. godine.

Husić istovremeno podsjeća da je u subotu održana vanredna sjednica Predsjedništva Sindikata na kojoj su finalizirane aktivnosti u vezi s organizacijom ranije najavljenog protesta rudara, a koji će uslijediti ukoliko se ne postigne dogovor u vezi sa spomenutim sporazumom.

Subvencija cijene Opcija poskupljenja struje svim potrošačima u FBiH, a to znači i domaćinstvima, na sastanku je predstavljena kao prijedlog Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH tako da se poveća subvencija rudnicima uvođenjem dodatnih 1,5 feninga po obračunatom kilovat-satu svakom kupcu struje od “žElektroprivrede BiH”. No, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić pojasnio je da je opcija subvencija rudnicima putem poskupljenja struje prijedlog koji je u protekle dvije godine napravljen zajedno s vlastima. To, kaže Husić, nije prijedlog isključivo Sindikata.

– Nije samo to rješenje. Uporedo mora ići dokapitalizacija. To treba učiniti ili “žElektroprivreda” ili neko drugi. Ne želimo da Vlada sada sve ove prijedloge prebaci na leđa Sindikata. Ona je prije svega dužna ponuditi rješenje. Zašto se, uostalom, dopustilo da se dođe u ovakvu situaciju – upitao je Husić.

Masovni protesti

Istakao je da sindikati nisu za to da zbog ove situacije ispaštaju socijalno ugrožene kategorije poput penzionera, a da se vlasti iz cijele ove priče izvuku. – Očekujemo da Vlada iznese rješenje do 30. juna. Ako se ovo ne riješi, mi izlazimo na masovne proteste ili zatvaramo rudnike, pa ćemo onda vidjeti hoće li se mijenjati odnos – kazao je Husić.

Grabovica: Nema rezultata

Direktor EPBiH Grabovica naveo je da je u rudnike u proteklom periodu uloženo 170 miliona KM, ali da ove investicije nisu polučile rezultate. Iznio je podatak da gubici rudnika u ovoj godini iznose 84 miliona KM. Grabovica je rekao da je jedna od opcija i restrukturiranje rudnika, odnosno daljnja dokapitalizacija, dok je premijer Novalić najavio da će u pomoć pozvati i Svjetsku banku.

Već plaćamo skuplju struju od Nove godine

Posljednje poskupljenje električne energije u FBiH je zabilježeno 1. januara ove godine. Regulatorna agencija za energiju FBiH (FERK) u decembru prošle godine donijela je odluku kojom je električna energija za domaćinstva u FBiH postala skuplja, i to u “žElektroprivredi HZHB” za 1,97 posto, a korisnicima usluga “žElektroprivrede BiH” za 4,33 posto. Komercijalnim korisnicima usluga EPHZHB od 1. januara struja je pojeftinila za 3,5 posto, dok je komercijalnim korisnicima usluga EPBiH poskupjela za 0,88 posto.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply