U Francuskoj će se gasiti svijetleće reklame između 1 i 6 ujutro

U Francuskoj će se gasiti svijetleće reklame između 1 i 6 ujutro

Vlasti su odlučile stati na kraj suludom trošenju električne energije na svijetleće reklame propisom koji zahtjeva gašenje u noćnim satima. Odličnu je odluku donijelo francusko Ministarstvo ekologije kako bi uštedila velika količina struje koja se sada rasipa na svijetleće reklame. Tako će od 1. jula sve svijetleće reklame u Francuskoj trebati biti ugašene između 01 i 06 sati.

Vlasti su odlučile stati na kraj suludom trošenju električne energije na svijetleće reklame propisom koji zahtjeva gašenje u noćnim satima.

Odličnu je odluku donijelo francusko Ministarstvo ekologije kako bi uštedila velika količina struje koja se sada rasipa na svijetleće reklame. Tako će od 1. jula sve svijetleće reklame u Francuskoj trebati biti ugašene između 01 i 06 sati.

Kako je najavila francuska ministrica ekologije Nathalie Kosciusko-Morizet, ova odluka, dio novog plana koji ima za cilj ubrzati štednju energije potaknuta je nuklearnom katastrofom koja se prije devet mjeseci dogodila u japanskom gradu Fukushimi i rastom cijene energije.

Gašenjem svjetlosnih reklama tokom noći na cijeloj teritoriji Francuske trebalo bi osigurati uštedu električne energije jednaku godišnjoj potrošnji od 260.000 domaćinstava. 

Ministarstvo ekologije je, takođe, predložilo mjeru “obaveznog gašenja vanjskog i unutrašnjeg osvjetljenja ureda”, a ukoliko i ona bude usvojena, omogućit će uštedu jednaku potrošnji jednog miliona domaćinstava.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply