U Hrvatskoj izgrađena inovativna solarna elektrana koja spaja poljoprivredu i obnovljivu energiju

U Hrvatskoj izgrađena inovativna solarna elektrana koja spaja poljoprivredu i obnovljivu energiju

Nakon što je u Orahovici prije dvije godine izgrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nedavno završena i izgradnja prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa u Virovitici, Virovitičko-podravska županija projektom “žSinerot” uspješno bi spojila poljoprivredu i obnovljivu energiju. Riječ je, naime, o jedinstvenom modelu elektrane čiji su solarni paneli postavljeni na stupove visine četiri metra, s

Nakon što je u Orahovici prije dvije godine izgrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nedavno završena i izgradnja prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa u Virovitici, Virovitičko-podravska županija projektom “žSinerot” uspješno bi spojila poljoprivredu i obnovljivu energiju.

Riječ je, naime, o jedinstvenom modelu elektrane čiji su solarni paneli postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara, što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje na kojoj se elektrana nalazi. Energija proizvedena u elektrani jačine 500 kW bit će upotrijebljena za sistem kojim će se parcela od 2,5 hektara navodnjavati.

Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju.

No, ta će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju poljoprivredna će površina biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju “žSinerot” proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u Županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekat namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije.

“žOvakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima plodne poljoprivredne površine. Uspjeli smo to povezati s edukacijom novih naraštaja stručnjaka, i upravo zato vjerujem da će ovaj projekt naići na razumijevanje i u Fondu za zaštitu okoliša, ali i na nekom od fondova Europske Unije”, istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Projekat vrijedan 10 miliona kuna, za koji je Županija već ishodila svu potrebnu dokumentaciju, će biti finansiran putem europskih fondova ili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu