U Livnu se gradi fabrika za proizvodnju peleta

U Livnu se gradi fabrika za proizvodnju peleta

Kompanija HG-Eco Flame iz Viteza investirat će milion KM u izgradnju fabrike peleta u Livnu, koju će graditi kompanija Kovan MI iz Gračanice. Ugovor, koji je između ove dvije firme potpisan početkom februara, predviđa da radovi na projektovanju i izgradnji nove fabrike budu okočani do 01. juna ove godine. Do sklapanja ugovora došlo je nakon

Kompanija HG-Eco Flame iz Viteza investirat će milion KM u izgradnju fabrike peleta u Livnu, koju će graditi kompanija Kovan MI iz Gračanice.

Ugovor, koji je između ove dvije firme potpisan početkom februara, predviđa da radovi na projektovanju i izgradnji nove fabrike budu okočani do 01. juna ove godine.

Do sklapanja ugovora došlo je nakon dugogodišnje saradnje sa kompanijom VG Monting, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom toplotne enegije, a koja je osnivač firme HG-Eco Flame. Fabrika peleta gradit će se na površini od dvije hiljade metara kvadratnih, a planirana proizvodnja je dvije tone na sat.

Kako saznajemo od Besudina Hodžića, šefa razvoja u firmi Kovan MI, ova kompanija na ljeto planira izgradnju i vlastite fabrike peleta, nakon što kao izvođači radova uspješno privredu kraju posao u Livnu. Hodžić je otkrio da će se fabrika graditi na lokaciji između Olova i Kladnja, ali da je projekat tek u fazi pripreme.

Inače, osnovna djelatnost kompanije Kovan jeste proizvodnja toplovodnih kotlova na biomasu-pelet, koji je u odnosu na druge energente, najpovoljniji način grijanja te ispunjava sve kriterije za očuvanje prirode

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu