U narednih 15 dana početak šest pilot projekata u domenu energetske efikasnosti širom BiH

U narednih 15 dana početak šest pilot projekata u domenu energetske efikasnosti širom BiH

Oficijelno obilježavanje početka šest pilot projekata u domenu energetske efikasnosti širom Bosne i Hercegovine bit će provedeno od 3. do 18. decembra u okviru implementacije regionalnog projekta Energetska efikasnost u udruženjima opština (EeMA), kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusamenarbeit (GIZ). Početak dva pilot projekta, od ukupno osam, je već obilježen u novembru ove godine

Oficijelno obilježavanje početka šest pilot projekata u domenu energetske efikasnosti širom Bosne i Hercegovine bit će provedeno od 3. do 18. decembra u okviru implementacije regionalnog projekta Energetska efikasnost u udruženjima opština (EeMA), kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusamenarbeit (GIZ).

Početak dva pilot projekta, od ukupno osam, je već obilježen u novembru ove godine i to u općinama Zenica i Kreševo.

Regionalni EeMA projekt je finansiran od njemačkog Saveznog ministartsva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Švicarske vlade. Implementira se kroz GIZ Otvorene regionalne fondove za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija općinskih usluga (ORF-MMS) i Energetska efikasnost (ORF-EE).

Njemačka vlada od 2008. godine aktivno podržava jugoistočnu Evropu (JIE) u procesu približavanja Evropskoj uniji u domenu energetske efikasnosti.

Obilježavanje početka Projekta ”Unaprijeđenje sistema grijanja i hlađenja u zgradi Grada Bijeljina” planirano je za 3. decembar u Banja Luci. Projekt ”Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Općinske administracije” počet će 4. decembra u Novom Gradu.

U Gradišci 4. decembra počinje Projekt ”5 kW do sunca – korištenje 10 kW mini-energetskih postrojenja sa solarnim fotopanelima”. U Foči 14. decembra počinje Projekt ”Zamjena postojeće LED rasvjete”.

”Poboljšanje javne rasvjete upotrebom LED tehnologije” je Projekt koji će početi u Trebinju 14. decembra, a posljednji ”Modifikacija drugog dijela fasadnih prozora na Drugoj osnovnoj školi u Hrasnici” počinje 18. decembta na Ilidži.

Očekuju se učešća i javna obraćanja općinskih načelnika, predstavnika nevladinog sektora, Udruženja opština, GIZ-a, Švicarske vlade, te institucija relevantnih za domen energetske efikasnosti u BiH.

Implementacija pilot projekata predstavlja značajan događaj, pored ostalog i u kontekstu pridavanja veće pažnje energetskom sektoru u BiH i JIE. Ovo je tematika koja je inače dosta zanemarena u regionu, saopćeno je iz GIZ-a.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply