U regionu (Hrvatska) stigao prvi mobitel s ugrađenom termalnom kamerom

U regionu (Hrvatska) stigao prvi mobitel s ugrađenom termalnom kamerom

Danas je u Zagrebu predstavljen prvi smartphone s ugrađenom termalnom kamerom. Od iduće sedmice će ga biti moguće nabaviti kod Hrvatskog Telekoma, a po cijeni od nešto više od 1100 KM.

Cat S60, predstavljen tokom Mobile Word Congressa u Barceloni, stiže i na hrvatsko tržište. Prvi je pametni telefon na svijetu s ugrađenom termalnom kamerom. Sadrži termalnu kameru firme FLIR koja može otkrivati gubitak toplote oko prozora i vrata, uočiti vlagu i izolaciju, utvrditi pregrijavanja električnih uređaja i sklopova te vidjeti u potpunom mraku.

Termalna kamera prikazuje toplotu nevidljivu golom oku, ističući toplotne kontraste. Može prepoznati toplotu i izmjeriti površinske temperature s udaljenosti od 15 do 30 metara te vidjeti kroz zatamnjenja kao što je dim.

Može snimati fotografije, panorame i videozapise, promjenjive toplotne palete boja, a sadrži i mjerač temperaturnih tački te podatke o minimalno i maksimalnoj prosječnoj temperaturi.

Stoga ima širok raspon upotreba za građevinske stručnjake, mašinske inžinjere, komunalne djelatnike, ljubitelje sporta na otvorenom i djelatnike hitne pomoći, kao i mnoge druge.

Cat S60 također je vodootporan do dubine od pet metara tokom jednog sata, pa ga je moguće koristiti kao podvodnu kameru. Može raditi na temperaturama od -20 do + 120 Celzijevih stepena.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply