U Sarajevu otvoren prvi RENEXPO® BiH

U Sarajevu otvoren prvi RENEXPO® BiH

U Sarajevu je danas počeo prvi međunarodni RENEXPO® BiH događaja koji je okupio brojne investitore, donosioce odluka, predstavnike relevantnih ministarstava i opštinskih struktura, kao i poslovnih rukovodilace iz energetskih i sektora obnovljivih izvora energije u okviru najveće energetske platforme za cijeli region Zapadnog Balkana. Myriam Dobrota, direktor kompanije Reeco SRB d.o.o. koja je otvorila sajam i

U Sarajevu je danas počeo prvi međunarodni RENEXPO® BiH događaja koji je okupio brojne investitore, donosioce odluka, predstavnike relevantnih ministarstava i opštinskih struktura, kao i poslovnih rukovodilace iz energetskih i sektora obnovljivih izvora energije u okviru najveće energetske platforme za cijeli region Zapadnog Balkana.

Myriam Dobrota, direktor kompanije Reeco SRB d.o.o. koja je otvorila sajam i prvu konferenciju o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u BiH, istaknula je da ovo nije samo europski poznat događaj nego i najvažnija energetska platforma za okupljanje investitora, lidera u industriji,donositelja odluka, predstavnika ministarstva.

“Cilj nam je da zemlje regije dobiju pozornost kakvu zaslužuju kada se govori o energiji i energetskoj efikasnosti. Već sljedeće godine ćemo ponovno doći u Sarajevo, Beograd, Crnu Goru i po prvi put u Tiranu”, istakla je.

Navela je da je većina kupaca u Europi spremna za nova tržišta i da treba opravdati ta očekivanja definiranjem okvira za investiranje i pozdraviti investicije koje su spremne doći.

“Ovaj prvi RENEXPO u Sarajevu nudi pregled onoga što je moguće u ovom segmentu u regiji. Zato će u sklopu ovog događaja osim sajma i konferencija imati i predstavljanje investicija i projekata kako bi se povezali investitori sa onima koji imaju zanimljive projekte iz ove oblasti”, dodala je.

Riječi dobrodošlice uputio je I Christian Hellbach, ambasador Njemačke u BiH, koji je prije svega istakao da BiH ima velike potencijale u sektoru obnovljivih izvora.

Po njegovim riječima, hidroenergetski  sektor nudi brojne mogućnosti za generiranje novog zapošljavanja u BiH i investicije u ovom sektoru koje također osiguravaju smanjenje emisije CO2 u atmosferu. Zajedno sa energijom i energetskom efikasnosti Njemačka vlada preko GTZ-a podržava razvoj održivih energetskih rješenja u
energetskom sektoru.

“Kao što znate obnovljiva energija i energetska efikasnost su ključni u okolišnoj i energetskoj politici Njemačke jer
stimuliranje razvoja obnovljivih izvora energije igra ključnu ulogu u klimatskim promjenama. Nakon velikih poplava koje je BiH pretprjela prije nekoliko mjeseci za koje mislim da su na neki način povezane sa posljedicama klimatskih promjena jasno je da fokus u idućem razdoblju treba biti na razvoju obnovljivih energetskih izvora.  Zbog
toga smatram da RENEXPO dolazi u pravo vrijeme i da je konferencija o obnovljivoj energetskoj efikasnosti u BiH nudi kompanijama, potencijalnim investiorima, vladinim institucijama da se na jednom mjestu upoznaju sa najnovijim dostugnućima iz ove oblasti”, kazao je Hellbach.

Amer Kapetanović, pomoćnik ministra za bilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova BiH istaknuo je da su ponosni što je RENEXPO stavio BiH na svoju mapu jer to pokazuje da BiH ima potencijale u ovoj oblasti. Navodi da taj potencijal nažalost nije dovoljno iskorišten.

“Ministarstvo daje punu podršku ovakvim događajima jer energetska efikasnost i sektor obnovljivih izvora može potaknuti ekonomski rast i nova zapošljavanja.BiH je mala zemlja i skoro nevidljiva na mapi industrijskog zagađenja, ali mi želimo biti dio rješenja koje će voditi ka promjenama”, naglasio je Kapetanović.

Jelica Grujić, direktorica Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) iskoristila je priliku da na današnjem događaju pozove investitore da razmotre BiH kao destinaciju za investiranje. Navela je da njihova iskustva pokazuju da od 100 kompanija koje su posjetili u posljednjih18 mjeseci, oko 19 posto je već najavilo nova ulaganje u BiH i zapošljavanja.

“Svijet se globalno suočava sa visokim cijenama energije i nedostatkom resursa dok smo mi smo na početku investicijskog ciklusa i napore koje učinimo u tom pravcu imat će značajan utjecaj na našu budućnost. Energetski sektor je ključan za našu ekonomiju, a energetska efikasnost, hidroenergija, biomasa nude mogućnosti i za ulaganja domaćih i stranih investitora. Naš zadatak je da to prepoznamo, osiguramo povoljno okruženje za investicije i učinimo projekte provodivima i uspjeh je zagarantiran”, kazala je Grujić u svom obraćanju.

Amra Å urković iz Predstavništva njemačke privrede u BiH navela je da su do sada organizirali studijska putovanja vezana za energetsku efikasnost za predstavnike institucija i kompanija iz BiH i da im je također drago da podrže ovaj sajam o energetskoj efikasnosti. “Nadam se da će sudionici iskoristi sajam za uspostavljanje kontakat,a ali i proširenje znanja kada je u pitanju ova oblast”, napomenula je Å urković.

Na sajmu su danas dodijeljene i nagrade Renenergy, koja je prvi put predstavljena u BiH, a odnose se na tri kategorije-izuzetna ličnost, inovativne i internacionalne tehnologije.

Lutz Jarczynski, voditelj projekta za konzultacije u oblasti energetske efikasnosti u BiH ispred GIZ-a dobitnik je nagrade za izuzetnu ličnost. Nagrada za internacionalne tehnologije dodijeljena je njemačkoj kompaniji DIVE Turbinen GmbH &Co. KG za inovativnosti, efikasnost i isplativnost koncepta prilagođenog razvoju malih i srednjih hidroelektrana. Ključni koneprt je ravzijen na onsovu sinhronog generatora sa permanentnim magnetima-proizvod firme OSWALD Elektromotoren GmbH, navedeno je na dodjeli nagrada.

Ove godine je nagrada za inovativne tehnologije pripala je kompaniji Xella BiH za Ytong proizveden od prirodnih sirovina sa najvišim ekološkim standardima koji smanjuju emsiju CO2 i istovremeno osiguravaju izvanrednu toplotnu izolaciju.

Podsjetimo, tokom dva dana trajanja RENEXPO® BiH bit će održano nekoliko specijalizovanih konferencija koje prate program sajma i okuplju vrhunske predavače sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u navedenim oblastima.

Na izlagačkim štandovima posjetiocima će se predstaviti regionalni i međunarodni lideri u industriji iz oblasti biogasa, biomase, hidroenergije i energetske efikasnosti (u industriji, zgradarstvu i rasvjeti).

Važno je istaknuti kako je RENEXPO po prvi put koncipirao tzv. Investors Business Lounge intenzivno radeći na povezivanju ljudi sa inovativnim idejama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply