U Sarajevu susreti turskih i bh privrednika iz oblasti energetike

U Sarajevu susreti turskih i bh privrednika iz oblasti energetike

Poslovni susret turskih i bh. privrednika iz oblasti energetike upriličeni su jučer u Vanjskotrgovinskoj komori u Sarajevu. Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić istakao je da je ekonomska saradnja dviju zemalja na visokoj razini te da je trgovinski deficit koji BiH ima u razmjeni s Turskom značajno smanjen i sada iznosi oko 47 posto. – Sada treba nastaviti raditi na tome

Poslovni susret turskih i bh. privrednika iz oblasti energetike upriličeni su jučer u Vanjskotrgovinskoj komori u Sarajevu.

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić istakao je da je ekonomska saradnja dviju zemalja na visokoj razini te da je trgovinski deficit koji BiH ima u razmjeni s Turskom značajno smanjen i sada iznosi oko 47 posto.

– Sada treba nastaviti raditi na tome da se ta brojka podigne na 100 posto – kazao je on.

Kao primjere uspješnih investicija turskih kompanija u BiH, Bojić je naveo Hayat Natron Maglaj i Turkish Zirat Bank te izrazio nadu da će uskoro biti pozitivnih primjera i u energetskom sektoru.

Zamjenica ministra vanjskle trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević kazala je da je energetski sektor jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog razvoja BiH te da naša zemlja raspolaže izuzetnim resursima fosilnih goriva, hidropotencijala i drugih obnovljivih izvora energije.

Naglasila je da je u 2011. godini u BiH proizvedeno više od 14.000 GWh električne energije te da bi ove godine u pogon trebala biti puštena prva vjetroelektrana u BiH.

Zamjenik ministra energetike Turske Hasan Merdžan izjavio je da su pojedini turski privrednici izrazili određene strahove kada je u pitanju uspjeh ove saradnje jer je vrijeme potrebo za odlučivanje u BiH izuzetno dugo, ali smatra da su privrednici ti koji to mogu promijeniti.

– Želimo vidjeti kako možemo iskoristiti vaše potencijale a da to bude u interesu građana BiH. Zbog vašeg povoljnog geografskog položaja imate priliku da iskoristite ubrzano zatvaranje nuklearnih a i termoelektrana u Evropi, pogotovo u Njemačkoj, ako budete brzo djelovali – poručio je Merdžan.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu