U selu Bujaci kod Goražda podignuta jedna od najmodernijih solarnih elektrana u regiji

U selu Bujaci kod Goražda podignuta jedna od najmodernijih solarnih elektrana u regiji

U selu Bujaci na području Općine Goražde kroz dvadeset dana bi trebala početi sa radom jedna od najmodernijih solarnih elektrana u regiji. Paneli za sistem prikupljanja solarne energije već su postavljeni na ovom brdovitom i osunčanom predjelu koje su posjetili i reporteri portala Klix.ba. Pola sata vožnje od centra Goražda, na dosta strmovitom terenu i još

U selu Bujaci na području Općine Goražde kroz dvadeset dana bi trebala početi sa radom jedna od najmodernijih solarnih elektrana u regiji. Paneli za sistem prikupljanja solarne energije već su postavljeni na ovom brdovitom i osunčanom predjelu koje su posjetili i reporteri portala Klix.ba.

Pola sata vožnje od centra Goražda, na dosta strmovitom terenu i još uvijek neasfaltiranoj cesti, stiže se do sela Borovići, Bujaci i Rešetnica koja su odnedavno u fokusu pažnje Goraždana, zbog panela o kojima se uveliko priča u ovom gradu, ali i šire.

Domaćinstva u ovim selima će uskoro dio svoje električne energije dobivati od solarne elektrane čiju je izgradnju finansirao Azem Bujak, bosanskohercegovački privrednik rodom iz ove regije.

Mještani očekuju nova ulaganja u infrastrukturu

U selu Bujaci zatičemo Azemovog oca Hasiba koji s ponosom gleda na 670 panela iznad svog rodnog sela. Okružen je radnicima koji će u narednim danima dovršiti i pustiti u funkciju ovu elektranu.

“Ovdje je 15 ljudi radilo skoro 90 dana da bi se postavili paneli, nadamo se da će se ova investicija isplatiti. Ljudima je ovo interesantno, u ovom kraju sigurno nećete naći ništa slično”, kaže Hasib Bujak.

Jedan od mještana, Omer Bujak, očekuje da će elektrana biti samo početak za dalje ulaganje u ovaj lokalitet.

“Ovom kraju će elektrana mnogo značiti, veliki je broj kuća ovdje. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i asfalt do našeg sela”, veli Omer.

Električna energija za 100 domaćinstava

Po završetku trafostanice, kroz dvadesetak dana, ova solarna elektrana će moći snabdijevati 100 seoskih domaćinstava.

“Solarna elektrana će se priključiti na napojnu mrežu Elektrodistribucije Goražde. Ostalo je još da se izgradi trafostanica koja će plasirati energiju. Po završetku, ova elektrana će imati godišnju proizvodnju od 200 megavat sati”, kaže za Klix.ba Nesib Mandžić direktor firme Elektro-test iz Vogošće koja radi na dovršavanju solarne elektrane.

Kako ističu u selu Bujaci, investitor Azem Bujak ima u planu izgradnju još jedne solarne elektrane, nedaleko od već izgraðene, koja bi trebala imati i do pet puta više solarnih panela.

 

Tekst i fotografije preuzete od Klix.ba

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply