U Srbiji najavljene nove feed-in tarife za struju iz obnovljiv ih izvora energije

U Srbiji najavljene nove feed-in tarife za struju iz obnovljiv ih izvora energije

Na nedavno održanom skupu o investicionom razvoju energetskog sektora najavljeno je donošenje novog pravilnika za povlašceni otkup struje, ali i nacrt nove energetske strategije Srbije. U Srbiji se priprema novi pravilnik za povlašceni otkup struje iz obnovljivih izvora energije koji  ce uzeti u obzir trenutne svetske trendove, gdje se sve jace podstice korišcenje geotermalne energije. Najavio je

Na nedavno održanom skupu o investicionom razvoju energetskog sektora najavljeno je donošenje novog pravilnika za povlašceni otkup struje, ali i nacrt nove energetske strategije Srbije.

U Srbiji se priprema novi pravilnik za povlašceni otkup struje iz obnovljivih izvora energije koji  ce uzeti u obzir
trenutne svetske trendove, gdje se sve jace podstice korišcenje geotermalne energije. Najavio je to pomocnik ministr a energetike Srbije Dejan Trifunovic, koji je ujedno najavio i novu e nergetsku strategiju Srbije o kojoj ce se moci raspravljati od kraja novembra, a važice za period do 2030. godine.

Sadašnjim pravilnikom subvencionisana je struja dobivena iz solarnih elektrana s 23 evrocenta / kWh, iz malih hidroelektrana 7,8 9,7 evrocenti / kWh, iz biomase 11,4 13,6 evrocenti, biogasa 12 16 evrocenti, velikih vetroelektrana 9,5 evrocenti, i tako dalje.

Novim pravilnikom nece se subvencionisati velike investicije, jer ce se struja proizvedena u njima ionako uglavnom izvoziti. Takoder ce se manje subvencionisati energija iz sunca i vetra, a više geotermalna energija i energija biomase.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu