U toku povećanje EE u OŠ „Fatima Gunić” u Sarajevu

U toku povećanje EE u OŠ „Fatima Gunić” u Sarajevu

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić obišli su radove u Osnovnoj školi “Fatima Gunić” na Alipašinom Polju, gdje je u toku realizacija projekta utopljavanja objekta.

Radi se o kompletnoj rekonstrukciji objekta, koja bi trebala biti okončana do početka školske godine, a koja podrazumijeva izgradnju novih zidova, termičke fasade, sanaciju kompletnog vanjskog dijela objekta sa dijelom sanacije centralnog grijanja, te zamjenu stolarije.

Novo izdanje

– Sada se rade potpuno novi zidovi od siporeksa, termoizolacija i zamjena kompletne vanjske bravarije, tako da će od nove školske godine jedna od najvećih škola u Novom Gradu, sa oko 800 učenika, biti u potpuno novom izdanju, poput novoizgrađene škole, izjavio je načelnik Efendić.

Za realizaciju projekta utopljavanja škole oko 250.000 maraka izdvojilo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a uz pomoć UNDP-a, dok je oko 80.000 maraka osigurala Općina Novi Grad zajedno sa federalnim Ministarstvom prostornog uređenja. Kako je kazao ministar Lukić, ovaj projekat prije svega ima veliki značaj za djecu koja pohađaju ovu školu i jedan je od sedam projekata koje Ministarstvo trenutno realizira.

Uštede

– Radovi podrazumijevaju, povećanje energetske efikasnosti, u smislu izrade novih zidova i termičke fasade, sanacije kompletnog vanjskog dijela objekta sa dijelom sanacije centralnog grijanja, kako bi se dobile stvarne uštede u korištenju ovog objekta i daleko veći standardi uslova korištenja za naše najmlađe koji koriste ovaj školski objekat, rekao je ministar Lukić. Prema riječima Hajrudina Ćuprije, direktora škole “Fatima Gunić”, realizacijom projekta bit će poboljšani uslovi rada, a postići će se i velika ušteda energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply