U Tuzli promovisan projekat Biblioteka energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini

U Tuzli promovisan projekat Biblioteka energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ) danas su u Američkom kutku u Tuzli predstavili izdavački projekat Biblioteka energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, koji se sastoji od sedam edukativnih publikacija izdatih od USAID 3E projekta, UNDP-a i GIZ-a. U uvodnom obraćanju na promociji publikacija, najviši predstavnici

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Njemačka razvojna agencija (GIZ) danas su u Američkom kutku u Tuzli predstavili izdavački projekat Biblioteka energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, koji se sastoji od sedam edukativnih publikacija izdatih od USAID 3E projekta, UNDP-a i GIZ-a.

U uvodnom obraćanju na promociji publikacija, najviši predstavnici USAID-a, UNDP-a i GIZ-a su naglasili značaj općeg i stručnog obrazovanja o energetskoj efikasnosti. 

– Knjige sadrže informacije o energetskoj efikasnosti koja je povezana sa sustavnim upravljanjem energijom u gradovima, provođenjem energetskih pregleda objekata, monitoringom i mjerenjem utroška energije, stvarnim načinima financiranja projekta implementacije mjera energetske efikasnosti, kao i uređenja naših ureda u skladu s preporukama “zelenog ureda” – izjavio je zamjenik direktora USAID-a Mak Kamenica.

Izrazio je zadovoljstvo što su knjige sada dostupne i u Američkom kutku, u okviru Univerzitetske biblioteke u Tuzli, za sve građane koji su zainteresirani za ovu tematiku. 

Pojasnio je da su edukativne publikacije zajednički izdane od USAID 3E projekta, UNDP-a i GIZ-a na osnovu Memoranduma o razumijevanju između USAID-a, UNDP-a i GIZ-a potpisanog u decembru 2010. godine. 

Direktor Univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Edin Jahić zahvalio je USAID-u, UNDP-u i GIZ-u što su došli da prezentiraju ovakav važan projekt Biblioteke energetske efikasnosti u Tuzli. 

Istakao je da je energetska efikasnost bitna za budućnost, ne samo za biblioteku već i za sve ustanove i domaćinstva, jer doprinosi uštedi novca u ekonomiji, ekologiji i edukaciji, jer su to tri glavna stuba kojima moramo svi da težimo da bismo sačuvali našu planetu. 

Promocija je najavljena i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine u bibliotekama gdje se nalazi Američki kutak. 

Bibliotekama je namijenjena donacija po 10 kompleta knjiga koje će biti dostupne kako zainteresiranim građanima, tako i stručnjacima u ovoj oblasti.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu