U Vogošći svečano otvorena renovirana O.Š. “Zahid Baručija”

U Vogošći svečano otvorena renovirana O.Š. “Zahid Baručija”

U okviru najvećeg projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini (BEEP) svečanim presijecanjem vrpce otvorena je renovirana O.Š. ”Zahid Baručija” u Vogošći.

Realizacija mjera energetske efikasnosti na ovom objektu podrazumijevala je termoizolaciju fasade, zamjenu stolarije, rekonstrukciju ravnog krova sa ugradnjom termoizolacije, zamjenu otvora, ugradnju senzora dnevnog svjetla i čišćenje grijačih tijela u fiskulturnoj sali.

Nakon intenzivnih radova u protekla tri mjeseca, implementiranim mjerama energetske efikasnosti na ovom objektu su omogućeni bolji uslovi boravka i rada svim učenicima i zaposlenicima. Vrijednost ovih energetski efikasnih investicija iznosi više od 250.000 KM.

Voditelj projekta BEEP za Federaciju BiH, Mustafa Čopelj je ovom prilikom istakao da implementirane mjere energetske efikasnosti u ovoj školi omogućavaju ugodniji ambijent za nastavu i uštedu energije. ”U objektu već sada imamo bolji i ugodniji ambijent za rad i boravak, a u narednim mjesecima očekuju se i značajne finansijske uštede na računima za energiju.” – izjavio je Čopelj.

Projekat BEEP se realizuje uz pomoć kredita Svjetske banke, u okviru kojeg je planirana obnova 50 javnih objekata u Federaciji BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply