Učenike OŠ «Musa Ćazim Ćatić» u narednom polugodištu dočekuje obnovljena škola

Učenike OŠ «Musa Ćazim Ćatić» u narednom polugodištu dočekuje obnovljena škola

Osnovna škola «Musa Ćazim Ćatić» iz Zenice pridružila se sve većem broju javnih objekata na području Federacije BiH u kojima se provode mjere energetske efikasnosti. Tokom protekla četiri mjeseca na školi su intenzivno izvođeni radovi na zamjeni otvora, balansiranju sistema grijanja i termoizolaciji fasade, koji će na troškovima za energiju uštedjeti školi do blizu 40.000 KM na godišnjem nivou.

Povodom  završetka realizacije projekta utopljavanja i energetske efikasnosti, u školi je  održana  svečanost,  kojoj su između ostalih prisustvovali i Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH, te Esad Ćorović direktor škole.

 

„U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona koristim priliku da se zahvalim svim akterima u realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Pored ovog objekta, mi smo u okviru projekta Svjetske banke implementirali mjere energetske efikasnosti u četiri škole, a već sada pregovaramo za nastavka uspješne saradnje u 2017. godini“, izjavio je  Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

 

“Radovi su uspješno završeni i na taj način su se stekli odlični uslovi za boravak nastavnika i učenika. Iznimno sam zahvalan svima koji su pomogli da naša škola dobije novi izgled, te da se produži njen životni vijek”, izjavio je u svom govoru dobrodošlice direktor škole «Musa Ćazim Ćatić»,  Esad Ćorović.

 

Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH u svom je obraćanju prisutnima naglasio kako je iznimno ponosan što su  zajedničkim snagama  predstavnici svih nivoa vlasti pomogli da se obnovi škola, i najavio planove za 2017. godinu kada se u Federaciji BiH planira rekonstrukcija još 20 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja.

 

Provođenje mjera energetske efikasnosti na obnovi javnih objekata dio je najvećeg projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini – BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) u okviru kojeg se u periodu od 2015 do 2018. godine investira 32 miliona USD, od čega je Federaciji BiH dodijeljeno 19,23 miliona USD.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply