Ugalj do 2022. vodeći svjetski energent

Ugalj do 2022. vodeći svjetski energent

Međunarodna agencija za energiju procijenila je da je Kina glavni korisnik uglja, koji izaziva emisiju stakleničkih plinova. Ugalj, koji je najveći “krivac” za emisiju stakleničkih plinova, istisnut će naftu sa mjesta prvog svjetskog energenta za deset godina, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA). “Zahvaljujući obilnim izvorima i neutaživoj gladi za električnom energijom brzorastućih privreda, ugalj je

Međunarodna agencija za energiju procijenila je da je Kina glavni korisnik uglja, koji izaziva emisiju stakleničkih plinova.

Ugalj, koji je najveći “krivac” za emisiju stakleničkih plinova, istisnut će naftu sa mjesta prvog svjetskog energenta za deset godina, objavila je u utorak
Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Zahvaljujući obilnim izvorima i neutaživoj gladi za električnom energijom brzorastućih privreda, ugalj je u prvoj deceniji 21. stoljeća činio gotovo polovicu svjetske potražnje za energijom”, piše IEA u izvještaju.

Nove svjetske privredne sile, kao što su Indija, a posebno Kina, “zaslužne” su za taj porast, piše agencija i napominje da se i Evropa sporo rješava zavisnosti od uglja uprkos upozorenjima ekologa.

U svojoj studiji IEA razmatra razvoj tržišta uglja u idućih pet godina.

“Udio uglja kao energenta u svijetu svake godine raste i ne dogodi li se promjena u sadašnjoj politici, on će dostići naftu za deset godina”, upozorila je Maria van der Hoeven iz IEA-e.

Tržište uglja IEA poistovjećuje s Kinom. “Ugalj je Kina. Kina je ugalj.”

SAD: Plin iz škriljaca 

Azijski privredni div stalno otvara nove elektrane na ugalj i kineski ugalj je prošle godine činio 46,2 posto svjetske potrošnje tog energenta.

Već 2014. godine preći će granicu od 50 posto. Kina svake godine troši više uglja nego sve ostale države zajedno.

Međutim, Organizacija za privrednu saradnju i razvoj (OECD) očekuje da će potražnja za tim energentom porasti svugdje u svijetu, osim u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje raste potražnja za plinom iz škriljaca.

U SAD-u je takva proizvodnja u ekspanziji, iako stručnjaci upozoravaju da ni ta tehnologija nije bezazlena za okolinu, jer zagađuje tlo ispod površine.

Međutim, proizvodnja plina iz škriljaca izazvala je pad cijena plina i učinila ugalj neprivlačnijim.

IEA ocjenjuje da bi samo izrazit pad cijene plina mogao smanjiti potražnju za ugljem.

Napominje da je velik skok američkog izvoza, posebno u Evropu, smanjio cijenu uglja u Evropi sa 130 dolara po toni iz 2011. na 85 dolara u maju 2012. godina.

Proboj uglja zvoni na uzbunu u vrijeme kada se stručnajci i vlade bore protiv globalnog zatopljenja, a staklenički plinovi u globalnom zagrijavanju imaju važnu ulogu.

Izvor: Agencije / AlJazeera Balkans

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu