Ugljični dioksid dostigao novi rekordni maksimum

Ugljični dioksid dostigao novi rekordni maksimum

Srednja dnevna koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi oko mjerne stanice Mauna Loa, Havaji prekoračila je u četvrtak 400 ppm (broj jedinica u milion jedinica) po prvi put od 1958. kad su počela mjerenja, objavio je Nacionalni Ured za Okeane i Atmosferu SAD (NOAA). Nezavisna mjerenja koja paralelno rade NOAA i Scripps Institut za Oceanografiju potvrdila su

Srednja dnevna koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi oko mjerne stanice Mauna Loa, Havaji prekoračila je u četvrtak 400 ppm (broj jedinica u milion jedinica) po prvi put od 1958. kad su počela mjerenja, objavio je Nacionalni Ured za Okeane i Atmosferu SAD (NOAA).

Nezavisna mjerenja koja paralelno rade NOAA i Scripps Institut za Oceanografiju potvrdila su ovaj nivo tokom prethodne sedmice.

Načnici smatraju da koncentracija treba da se održi ispod 350 ppm kako bi porast srednje temperature na planeti tokom ovog vijeka ostao ispod 2 stepena Celzijusa.

Koncentracija zgljičnog dioksida rasla je svake godine od kada su naučnici počeli mjerenja na padinama vulkana Mauna Loa na havajima, prije više od pet decenija.

Nivo porasta se ubrzavao od kada su mjerenja počela, sa oko 0,7 ppm godišnje kad su mjerenja počela u kasnim 1950-tim do 2,1 ppm godišnje tkom posljednjih 10 godina.

“žOvo povećanje nije iznenađenje za naučnike” izjavo je NOAA vodeći naučnik Pieter Tans iz Global Monitoring Division of NOAA, Kolorado.

“žEvidentan je zaključak da snažan rast globalnih CO2 emisija koje su posljedicasagorijevanja uglj, nafte i prirodnog gasa generišu ovo ubrzanje.”

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply