UN-ov summit o borbi protiv klimatskih promjena

UN-ov summit o borbi protiv klimatskih promjena

Više od 120 predsjednika država i vlada očekuje se danas u New Yorku na summitu UN-a kojim se želi dati novi poticaj međunarodnim pregovorima o globalnom zatopljenju. Nije riječ o pregovaračkom skupu, već će sudionici objaviti šta namjeravaju učiniti kako bi olakšali postizanje obvezujućeg sveobuhvatnog sporazuma na međunarodnoj konferenciji koja će se na tu temu održati u Parizu

Više od 120 predsjednika država i vlada očekuje se danas u New Yorku na summitu UN-a kojim se želi dati novi poticaj međunarodnim pregovorima o globalnom zatopljenju.

Nije riječ o pregovaračkom skupu, već će sudionici objaviti šta namjeravaju učiniti kako bi olakšali postizanje obvezujućeg sveobuhvatnog sporazuma na međunarodnoj konferenciji koja će se na tu temu održati u Parizu krajem 2015.

Ujedinjeni narodi s ponosom ističu da je to dosad skup s najvećom koncentracijom svjetskih političkih čelnika koji se ikad okupio na temu klimatskih promjena.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poručio je da je “krajnje vrijeme za akciju – što više čekamo, platit ćemo veću cijenu u izgubljenim ljudskim životima i novcu”.

Cilj skupa je ograničavanje globalnog zagrijavanja na dva stepena Celzija više od predindustrijske ere. No naučnici upozoravaju da ako se emisija stakleničkih plinova zadrži na sadašnjem nivou, Zemlja će do kraja stoljeća biti toplija za 4 do 5 stepeni Celzija.

Sporazum iz Pariza stupit će na snagu 2020.

“New York je jedinstvena prilika za provjeru s koliko volje jedni i drugi žele raditi na klimi”, tvrdi dužnosnica UN-a nadležna za klimu Christiana Figueres. Kaže kako ne očekuje da bi značajniji broj zemalja najavio svoje obveze s konkretnim brojkama, ali naglašava da će na sastanku biti svi glavni igrači – vlade, lokalne zajednice, preduzeća, naftne kompanije, finansijske institucije i nevladine organizacije.

Pozornost će biti na velikim zemljama u rastu, prije svega na Kini i Indiji koje, kao najveći zagađivači na svijetu uz SAD, nevoljno pristaju na smanjivanje svojih emisija kako ne bi usporile rast i insistiraju da industrijalizirane zemlje plate najveću cijenu.

Američki predsjednik će svojom nazočnošću na summitu poslati poruku svijetu, no Kina u New York šalje tek zamjenika predsjednika vlade Zhanga Gaolija, a Indija ministra za okoliš.

No posebna izaslanica UN za klimatske promjene Mary Robinson ukazuje na činjenicu da je Gaoli “treći po važnosti kineski političar i najviši autoritet po pitanjima klimatskih promjena i razvoja”. Također navodi kako od sudionika
newyorškog skupa očekuje politički angažman, ali i konkretne inicijative poput izjave o uspostavi tarifa ugljičnog dioksida.

Obim skupa primorao je UN na organizaciju triju paralelnih plenarnih sjednica. Ban će istog popodneva rezimirati ostvarene rezultate i proslijediti ih pregovaračima kako bi ih mogli uključiti u iduće sastanke, u decembru u Limi i iduće godine u Parizu.

član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odlazi danas u New York, gdje će sutra učestvovati na Samitu o klimi, uoči 69. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Radmanović će prisustvovati otvaranju zasjedanju Generalne skupštine UN-a. Tema generalne debate je razvojni program i budućnost svijeta poslije 2015. godine.

Prema sadašnjem planu, član Predsjedništva BiH Radmanović obratit će se učesnicima Generalne skupštine UN-a u petak, 26. septembra.

O eventualnim bilateralnim susretima Radmanovića tokom učešća na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku javnost će biti blagovremeno obaviještena, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply