Uskoro kreće gradnja prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj

Uskoro kreće gradnja prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj – Marija 1 – snage 4,71 megavata, investicija vrijedna između 20 i 30 miliona eura, trebala bi se uskoro početi graditi nadomak Bjelovara. Program obuhvaća nekoliko elektrana, grijanje Grada Bjelovara i niz drugih popratnih sadržaja. Iz firme Geoen koja je nositelj projekta poručuju da se još samo čeka građevinska dozvola. U postupku su

Prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj – Marija 1 – snage 4,71 megavata, investicija vrijedna između 20 i 30 miliona eura, trebala bi se uskoro početi graditi nadomak Bjelovara.

Program obuhvaća nekoliko elektrana, grijanje Grada Bjelovara i niz drugih popratnih sadržaja. Iz firme Geoen koja je nositelj projekta poručuju da se još samo čeka građevinska dozvola.

U postupku su i studije uticaja na okoliš sistema za eksploatiranje geotermalne vode, dok istovremeno traju razgovori s bankama zainteresiranim za praćenje projekta.

U prvoj fazi razvoja planirana je elektrana od 4,71 MW koja će koristiti 2 postojeće bušotine, a u drugoj fazi planira se izgradnja toplane i 8ha staklenika kako bi se što efikasnije iskoristila toplina, a u trećoj fazi planira se izgradnja postrojenja snage 10 MW za koju će se koristiti dvije preostale bušotine.

Izvor: www.croenergo.eu

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply