Uskoro međunarodni tender za energanu u Sokocu

Uskoro međunarodni tender za energanu u Sokocu

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica najavio je da bi uskoro trebalo da bude objavljen međunarodni tender za projekat izgradnje kogeneracijske energane, čija je vrijednost 15,2 miliona KM. Bjelica je rekao novinarima da bi izgradnjom ove energane bio riješen problem gradskog grijanja i da bi bilo zagrijavano dodatnih oko 120.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica najavio je da bi uskoro trebalo da bude objavljen međunarodni tender za projekat izgradnje kogeneracijske energane, čija je vrijednost 15,2 miliona KM.

Bjelica je rekao novinarima da bi izgradnjom ove energane bio riješen problem gradskog grijanja i da bi bilo zagrijavano dodatnih oko 120.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora.

On kaže da bi stara toplana bila pojačana sa novih četiri megavata toplotne energije, te megavat električne energije koja bi bila proizvedena na bio masu.

Bjelica je napomenuo da je urađena studija izvodljivosti, te projektna i tenderska dokumentacija.

Govoreći o drugim projektima, Bjelica kaže da opština realizuje projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže vrijednosti šest miliona KM, od čega su tri miliona kreditna, a ostatak grant sredstva.

On je rekao da je do sada završeno 50 odsto projekta druge komponente, te da je na prvom tenderu ušteđeno oko 500.000 KM, koji su usmjereni na izgradnju vodovoda u dijelu sokolačke Mjesne zajednice Bjelosavljevići.

Ovo je zajednički projekat opština Sokolac i Rogatica, a njegovom realizacijom vodom će biti snabdjeveno oko 800 domaćinstava u ove dvije lokalne zajednice.

Projekat bi trebalo da bude realizovan do juna naredne godine.

Nakon ovoga biće raspisan tender za treću komponentu projekta, a riječ je o izgradnji kanalizacione mreže u naselju Podomanija kod Sokoca i rješavanju problema otpadnih voda.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply