Uskoro realizacija višemilionskog projekta energijske efikasnosti u BiH

Uskoro realizacija višemilionskog projekta energijske efikasnosti u BiH

Predstavnici Svjetske banke s Mohinderom Gulatijem na čelu posjetili su tokom ove sedmice Privrednu komoru Kantona Sarajevo (PKKS) gdje su se u razgovorima s predsjednikom Komore Kemalom Grebom i njegovim saradnicima podrobnije upoznali o aktivnostima koje je Komora provodila na polju energijske efikasnosti. Naime, Svjetska banka planira realizirati višemilionski projekt energijske efikasnosti, koji bi finansirala

Predstavnici Svjetske banke s Mohinderom Gulatijem na čelu posjetili su tokom ove sedmice Privrednu komoru Kantona Sarajevo (PKKS) gdje su se u razgovorima s predsjednikom Komore Kemalom Grebom i njegovim saradnicima podrobnije upoznali o aktivnostima koje je Komora provodila na polju energijske efikasnosti.

Naime, Svjetska banka planira realizirati višemilionski projekt energijske efikasnosti, koji bi finansirala Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA), a njihovi stručnjaci ovih dana detaljno razmatraju preliminarni dizajn projekta i aranžman njegove implementacije s oba entiteta u BiH i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, rečeno je Feni u Privrednoj komori Kantona Sarajevo.

Naročito su, kako ističu, zainteresirani za polje energijske efikasnosti u zgradarstvu i investiranje prvenstveno u javni sektor, odnosno u utopljavanje škola i bolnica, gdje bi ovaj projekt Svjetske banke kroz te egzaktne primjere ukazao na pozitivne efekte utopljavanja.

U tom pravcu realizirana je i posjeta Privrednoj komori Kantona Sarajevo koja ima bogato iskustvo u ovoj oblasti, naročito radeći na projektima kao što su povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na polju EE, trening specijalista za EE/auditore, mehanizmi finansiranja i poticaji, uspostavljanje master studija za EE i obnovljive izvore energije.

Komora je potvrdila da bh. građevinski sektor može kvalitetno i na vrijeme realizovati utopljavanje odabranih objekata, te da su domaće kompanije dorasle realizaciji jednog ovakvog višemilionskog investicijskog projekta.

Èelni ljudi Komore uspjeli su uvjeriti predstavnike Svjetske banke da je građevinski sektor Bosne i Hercegovine više nego sposoban da realizuje projekte energijske efikasnosti u zgradarstvu i da domaće firme posjeduju resurse, odnosno kapacitetet da se uhvate ukoštac s veoma složenim zadacima.

Potvrda tome su rezultati projekata koje je Komora provodila u proteklom periodu vezano za energijsku efikasnost, a prije svega to su bogate baze podataka domaćih kompanija, zatim baze eksperata, značajan broj certificiranih auditora za EE, postojeća legislativa, kao i dosadašnje reference građevinskog sektora u izvođenju sličnih projekata.

U Komori očekuju da bi relizacijom ovog projekta bila zaposlena domaća građevinska operativa.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu