Uspješno okončana druga faza Inicijative “Građani za Europu”

Uspješno okončana druga faza Inicijative “Građani za Europu”

Udruženje Vesta iz Tuzle kao realizator druge faze inicijative ”Građani za Europu” sa više od 40 prisutnih učesnika iz relevatnih vladinih institucija u BiH, u srijedu 19. oktobra 2011. godine u Sarajevu, organiziralo je prezentaciju rezultata i finalnih poruka inicijative ”Građani za Europu” kao i razgovor o izazovima i planovima za saradnju između vlasti i

Udruženje Vesta iz Tuzle kao realizator druge faze inicijative ”Građani za Europu” sa više od 40 prisutnih učesnika iz relevatnih vladinih institucija u BiH, u srijedu 19. oktobra 2011. godine u Sarajevu, organiziralo je prezentaciju rezultata i finalnih poruka inicijative ”Građani za Europu” kao i razgovor o izazovima i planovima za saradnju između vlasti i civilnog društva kada je u pitanju napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.

U uvodnom izlaganju koordinatorica Inicijative “žGrađani za Evropu” Amra Selesković, se zahvalila pristunima na učešću u završnoj konferenciji i prezentaciji preporuka u tri definisana prioritetna sektora razvoja – poljoprivreda i ruralni razvoj, rad i zapošljavanje i energija i okoliš. Posebna zahvalnost je izražena Specijalnom predstavniku EU i Å efu Delegacije Europske komisije u BiH, NJ.E. Peter Sorensenu i Ambasadoru Kraljevine Å vedske Nj.E. Bosse Hedbergu, kao pokroviteljima inicijative, te Direktorici Direkcije za Europske integracije, g-đi Nevenki Savić na podršci i saradnji koju je Direkcija pružila inicijativi.

Podsjećanja radi, navedeno je da je nakon višemjesečnih konsultacija i uz učešće više od 250 institucija i aktera razvoja društva, proces rezultirao preporukama koje su predstavljene u sektoralnim brošurama koje su i osnova za završne komentare i razgovore o izazovima i mogućnostima za dalje djelovanje vlasti i civilnog društva, kada je u pitanju napredak Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.

Specijalni predstavnik EU i Å ef Delegacije Europske komisije u BiH, NJ.E. Peter Sorensen je istakao da se radi o impresivnoj i uspješno okončanoj inicijativi, koja je rezultirala i preporukama prioriteta u tri sektora. Osvrćući se na sektor poljoprivrede, NJ.E. Peter Sorensen naglasio je da se nesumnjivo radi o sektoru sa puno problema, ali i puno potencijala i da u otvorenoj ekonomiji u kojoj i BiH djeluje, posebna pažnja treba biti usmjerena na razvoj sistema koji su usklađeni sa strategijama i sistemima podrške razvoju poljoprivrede u zemljama EU, izgradnji upravljačkih kapaciteta i poboljšanju kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Sorensen je naglasio da je energetski sektor svakako jedan od ključnih potencijala ove zemlje, ali je i sektor koji treba značajne investicije, a za iste treba donijeti jasne planove.

Kao najkompleksniju oblast Specijalni predstavnik EU i Å ef Delegacije Europske komisije u BiH vidi oblast rada i zapošljavanja, oblast koja postavlja izazove i traži odgovore i u drugim zamljama i pozvao donosioce odluka da ozbiljno razmotre preporuke civilnog društva i svoje aktivnosti usmjere na rješavanje problema i u ovom, kao i u druga dva sektora prioriteta. Na kraju svog obraćanja NJ.E. Peter Sorensen je istakao da nema puta ka EU integracijma bez učešća građana i još jednom dao punu podršku Inicijativi “žGrađani za Europu” uz naznake da značajan broj preporuka odgovara i viđenju Delegacije Europske komisije u BiH.

Ambasador Kraljevine Å vedske Nj.E. Bosse Hedberg je istakao da je je dijalog sa BiH na njenom putu ka EU integracijama jedan od prioriteta njegove zemlje i njega lično. U tom procesu su građani veoma važni i dijalog sa građanima u svima fazama pristupa kroz ovakve i slične inicijative će biti podržan od strane Kraljevine Å vedske.

Direktorica Direkcije za Europske integracije Nevenka Savić je pozdravila i pohvalila inicijativu i naglasila da su teme koje je inicijativa obuhvatila ne samo bitne za EU integracije, nego su ključne za život građana Bosne i Hercegovine i u velikoj mjeri se podudaraju sa Izvještajem o napretku BiH. Neophodno ih je uzeti, pročitati i posvetiti se potpuno njima i njihovoj realizaciji. Učešće organizacija civilnog društva je veoma važno u procesima izrade politika i daljem napretku naše zemlje i u ekonomskom i u socijalnom smislu.

Nastavak sastanka su sačinjavala pitanja prisutnih upućena Specijalnom predstavniku EU u BiH. Učesnici su pitali da li će preporuke civilnog društva ugrađene u predstavljene dokumente, biti istovremeno ugrađene i u politiku Specijalnog predstavnika EU u BiH. NJ.E. Peter Sorensen je naglasio da će preporuke civilnog društva biti involvirane, ukoliko se uklapaju sa zahtjevima i standardima EU. “žMi se radujemo pomenutim preporukama i zanima me koje od njih će biti realizirane od strane vlasti” istakao je Sorensen.

Diskusiji su prethodile prezentacije predstavnika tri sektora, tematskih stručnjaka iz oblasti na kojima se radilo tokom 2011. godine, u okviru Inicijative, a to su  energija i okoliš, poljoprivreda i ruralni razvoj, te rad i zapošljavanje.

Prisutni učesnici su bili složni u ocjeni da je inicijativa Građani za Europu napravila značajan pomak kada je riječ o saradnji vladinog i nevladinog sektora i da je iznjedrila odlične rezultate istraživanja u sektorima energija i okoliš, poljoprivreda i ruralni razvoj, te rad i zapošljavanje, potpuno primjenjive u svakodnevnom radu i djelovanju institucija. Također, naglašeno je da inicijativa ovakvog tipa treba biti nastavljena u narednom periodu.

Inicijativa “žGrađani za Europu” u predhodnom periodu okupila je 38 organizacija civilnog društva, koju je tokom 2011. godine predvodilo Udruženje Vesta, pod pokroviteljstvom Specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, uz podršku Kraljevine Å vedske, a u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije BiH.

gradjanizaeuropu.ba

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu