Usvojena Regionalna energetska strategija Jugoistočne Evrope

Usvojena Regionalna energetska strategija Jugoistočne Evrope

Energetska zajednica jugoistočne Evrope usvojila je u četvrtak (24. oktobar 2013.) u Beogradu Regionalnu energetsku strategiju, kojom je obuhvaćeno 35 projekata čija je vrijednost procijenjena na oko 30 mlrd EUR, prenosi portal Indikator.ba. Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović kazala je nakon 11. sastanka ministarskog savjeta energetske zajednice da je bilo predloženo 100 projekata iz sektora električne energije,

Energetska zajednica jugoistočne Evrope usvojila je u četvrtak (24. oktobar 2013.) u Beogradu Regionalnu energetsku strategiju, kojom je obuhvaćeno 35 projekata čija je vrijednost procijenjena na oko 30 mlrd EUR, prenosi portal Indikator.ba.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović kazala je nakon 11. sastanka ministarskog savjeta energetske zajednice da je bilo predloženo 100 projekata iz sektora električne energije, gasa i nafte, koji su od velikog interesa i imaju prekogranični uticaj.

Ona je precizirala da su od 14 projekata u elektroenergetici (snage 5.000 megavata), sedam srpski projekti snage 2.400 megavata.

Mihajlovićeva je istakla i da je usvajanje liste projekata značajno, jer se region Jugoistočne Evrope od 2001. godine suočava sa deficitom energije.

Na ministarskom savjetu Energetske zajednice donijeta je i odluka o produženju primjene ugovora o energetskoj zajednici za deset godina, do 2026. godine.

Na sastanku su bili predstavnici ministarstava iz oblasti energetike osam potpisnica ugovora o energetskoj zajednici – Albanije, BIH, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Ukrajine i Srbije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu