Uticaj PVC profila na uštedu energije

Uticaj PVC profila na uštedu energije

Na osnovu analiza i rezultata mjerenja može se konstatirati da potrebe za energijom za grijanje prouzrokovane gubicima kroz stolariju, iznose oko 15 % ukupnih zahtjeva zemlje. To je veličina koja ukazuje da se problemi vezanih za kvalitetu stolarije mora pristupiti s većom pažnjom. U vrijeme niske cijene energije, prije tzv. energetske krize, u globalnim investicijama

Na osnovu analiza i rezultata mjerenja može se konstatirati da potrebe za energijom za grijanje prouzrokovane gubicima kroz stolariju, iznose oko 15 % ukupnih zahtjeva zemlje.

To je veličina koja ukazuje da se problemi vezanih za kvalitetu stolarije mora pristupiti s većom pažnjom.

U vrijeme niske cijene energije, prije tzv. energetske krize, u globalnim investicijama i ekspolatacijskim troškovima građevinskih objekta nije se isticala neophodnost gradnje sa naglašenom konverzacijom energije. Danas je drugačije pa ćemo dati kratku analizu mogućnosti uštede energije za grijanje i klimatizaciju poboljšavanjem kvalitete prozora i vrata na fasadama zgrada.

To poboljšanje se posebno postiže korištenjem prozorskih konstrukcija od tvrdog PVC-a i modernom tehnologijom njihove ugradnje.

Moramo se dobro proračunati, pri čemu dolazimo do podataka da se ne isplati štediti na kvaliteti objekta, jer je to u globalu preskupo, prvenstveno u pogledu troškova energije.
Ako tome doprinesemo činjenicu da uvozimo 35% energije, onda štednja kroz gradnju objekta bolje kvalitete dobiva veliki značaj.

Veliki gubici energije – u početku su kod nas u građevinarstvu olako primali uzbune u dijelu energetike. Smatralo se da ovako veliki postotak od 30 % u ukupnoj potrošnji energije, koji je evidentiran u svim razvijenim zemljama, kod nas ne postoji. Ubrzo se pokazalo da ima i te kakvog osnova da se ovom problemu ozbiljno pristupi. Pretpostavlja se da je učešće potrošnje u dijelu građevinarstva preko 50% od ukupne potrošnje energije. Utvrđeno je da su najveći gubici vezani za fasadne prozore i vrata, koji su naročito izraženi kod viših katova etaža (iznad petog kata). Èinjenica je da se suvremena stolarija, namjenjena štednji energije i zvučnoj zaštiti, ne može ostvariti bez poklanjanja značajne pažnje zatvaranju prostora između krila i rama, rama i zida i da se ključ problema pronađe u smanjivanju transmisijskih gubitaka (korištenjem višekomornih profila preko 3 komore, ugradnjom novih termoizolacijskih stakala) i boljom tehnologijom ugradnje.

Strogi propisi
Želimo naglasiti da su se propisi u EU u zadnjih deset godina pooštrili, i ne mogu se u stambene objekte ugraditi prozori koji imaju veći koeficijent prolaza topline od k=1,5W/m2. Nedavno su u Sloveniji pooštrili propise u odnosu na EU i prozori moraju imati koeficijent prolaza topline manji ili jednak 1,2 W/m2.

Transmisoni gubici topline

Primjer uštede energije 1m2 PVC prozora u usporedbi sa Alu i Alu prozora sa prekinutim termičkim mostom. Analiza vrijedi sa u pogledu transmisionih gubitaka topline.

Å estokomorni profil k= 1,12 W/m2K
Èetrvrokomorni profil k= 1,32 W/m2K
Standardno izolacijsko staklo (Float 4mm + 15mm međuprostor + 4mm Float) k= 2,8 W/m2.
Izolacijsko staklo (Float 4mm + 15 Argon + 4mm Low-e)
Standardni Alu profil k= 5,8W/m2
Alu profil sa prekinutim termičkim mostom k=2,6W/m2K

Ako primjenimo usporedbu ovih dvaju stakla na kući od 100m2 (površina stakla cca 12m2) dobivamo potrošnju goriva od 100l. Korištenjem ovih stakala na 100 000m2 površine stanova uštedilo bi se 100 000l tekućeg goriva. Upotrebljena investcija isplatila bi se nakon godine dana.

FTM doo prilikom proizvodnje PVC i ALU prozora koristi najkvalitetnije materijale koji garantovano doprinose značajnoj uštedi energije.

Za više informacija posjetite http://www.ftm-doo.com

1 comment

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • nenad
    20/12/2016, 5:13 pm

    ustede na prvi pogled izgledaju male, ali ako bi svi zamenili staru stolariju sa novim materijalima, onda bi se ustede i te kako vidjele.

    REPLY

Marketing

Najnovije

Izdvojeni Video