Uz podršku USAID-a: “Milkos” investira 10 miliona KM u obnovljivu energiju

Uz podršku USAID-a: “Milkos” investira 10 miliona KM u obnovljivu energiju

Direktor misije USAID-a, David Barth, danas je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Adinom Fakićem direktorom Milkos-a d.o.o. o tehničkoj asistenciji u izgradnji solarne elektrane i elektrane na biogas što vodi ka reduciranju proizvodnih troškova te povećanju konkurentnosti mljekare. Projekat je vrijedan 10 miliona KM, a njegova realizacija kako je potvrdio za eKapija.ba Adin Fakić, direktor

Direktor misije USAID-a, David Barth, danas je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Adinom Fakićem direktorom Milkos-a d.o.o. o tehničkoj asistenciji u izgradnji solarne elektrane i elektrane na biogas što vodi ka reduciranju proizvodnih troškova te povećanju konkurentnosti mljekare.

Projekat je vrijedan 10 miliona KM, a njegova realizacija kako je potvrdio za eKapija.ba Adin Fakić, direktor Milkosa trebala bi početi ove godine nakon potpisivanja ugovora sa operaterom, dok je rok izgradnje jedna godina od dana potpisivanja ugovora.

Bioplinsko postrojenje kapaciteta je 600 kilovata i nalazit će se na Milkosovoj farmi.

“Ovo će biti prva elektrana za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u BiH koja ima nekoliko bitnih aspekata, jedan je zaštita okoliša jer naša Farma nalazi se na području koje pripada Slivovima rijeke Save, druga strana ovog projekta je zaštita životne sredine i ekološki aspekat”, kazao je Fakić, pojašnjavajući kako će se energija u ovom postrojenju dobivati od životinskog stajnjaka, odnosno otpada, te će se ista prodavati državnoj mreži.

Kao nus proizvod elektrane je toplotna energija koju će koristiti za izgradnju pogona za sušenje stajnjaka, za zagrijavanje staklenika u kojim će uzgajati paradajz. Također, planirano je da se energija koristi i za izgradnju destilerije u kojoj će se proizvoditi medicinski alkohol i ostatak kukuruza koji će se koristiti za ishranu stoke.

“Realizacijom ovoga projekta pokrenut će se i ostalih deset projekata koje ‘Milkos’ ima u planu, kao i zapošljavanje novih ljudi”, kazao je Fakić.

Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID-ovog Projekta Investiranje u sektor energije za naš portal je pojasnio kako će ovo biti prva central koja će biti spojena na mrežu i koja će proizvedenu električnu energiju prodavati na mreži.

“Naša tehnička asistencija će biti usmjerena na to da pomognemo ‘Milkosu’ da dođe do dozvola koje su potrebne kako bi se proizvedena električna energija mogla prodavati krajnjim kupcima”, kazao je Kamenica.

Direktor misije USAID-a, David Barth kazao je kako je ovo uspješna priča u BiH te čestitao menadžmentu kompanije na rezultatima koje su postigli.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju obavljeno je u sklopu završne manifestacije projekta USAID/Sida FARMA koja ima za cilj predstaviti izazove u proizvodnji mliječnih proizvoda iz perspektive privatnog sektora s obzirom na nemogućnost izvoza mlijeka u EU kao i napore privatnog sektora u njihovom prevazilaženju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply