Valoviti solarni paneli inspirirani Japanskim kirigamijem proizvode i do 30% više električne energije

Valoviti solarni paneli inspirirani Japanskim kirigamijem proizvode i do 30% više električne energije

Istraživači na Univerzitetu Michigan u Sjedinjenim Američkim Državama su korištenjem Japanske umjetnosti kirigamija osmislili novu vrstu mrežastih solarnih ćelija koje se mogu rastegnuti i pratiti Sunce tokom dana, čime bi mogli proizvoditi i 30% više električne energije nego standardni paneli. Sam koncept osmišljen je kako bi se riješio problem statičnosti tradicionalnih panela s obzirom da oni

Istraživači na Univerzitetu Michigan u Sjedinjenim Američkim Državama su korištenjem Japanske umjetnosti kirigamija osmislili novu vrstu mrežastih solarnih ćelija koje se mogu rastegnuti i pratiti Sunce tokom dana, čime bi mogli proizvoditi i 30% više električne energije nego standardni paneli.

Sam koncept osmišljen je kako bi se riješio problem statičnosti tradicionalnih panela s obzirom da oni ostaju fiksni dok se Sunce pomiče tokom dana, što znači da dio energije ostaje neiskorišten. Kirigami omogućuje solarnim panelima da prate gibanje Sunca, pri čemu sami paneli moraju biti veći nego tradicionalni te bi se dodatno morali štitit delikatni dijelovi panela.

Iako je sama ideja odlična potrebno je još puno istaživanja s obzirom da postoji pitanje koliko bi se paneli mogli rastezati prije nego puknu i što bi se dogodilo kod ekstremnih temperatura. Unatoč tome istraživači su optimistični, te smatraju da bi se ovakvi paneli mogli koristiti na letećim uređajima zbog svoje manje mase.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply