Veće poreske olakšice za smanjenje emisije gasova u Kini

Veće poreske olakšice za smanjenje emisije gasova u Kini

Kineski parlament je predložio povećanje poreskih olakšica kompanijama koje srežu emisiju štetnih gasova više od državne norme, prenijeli su danas kineski mediji prve detalje vrlo iščekivanog novog pravilnika, koji ima za cilj obuzdavanje državnog nivoa emisije.

Ako Državni narodni kongres, najviše kinesko zakonodavno tijelo, usvoji ovaj propis, kompanije koje budu prepolovile emisiju gasova u odnosu na propisani nacionalni standard plaćati će samo pola od iznosa poreza predviđenog za zaštitu vazduha, vode i zemljišta, navodi agencija Sinhua.

Prema izvještaju državnog radija, kompanije iz sektora poljoprivrede i saobraćaja će biti izuzete iz novog poreskog zakona.

Kako prenosi agencija Rojters, te industrije su puno manji zagađivači nego sektori kao što su proizvodnja čelika, uglja i nafte.

Vlada neće oporezivati preduzeća po osnovu njihove emisije ugljenika, jer to već radi kinesko tržište ugljenika, koje izdavanjem dozvola za emisije ugljenika firmama daje podstrek da ograniče ispuštanje gasova iz svojih pogona.

Kineska vlada je nekoliko godina pripremala novi poreski zakon, koji je usmjeren na smanjenje zagađenja posebno iz teške industrije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply