Velika Britanija: Posljednja elektrana na ugalj zatvara se 2025. godine

Velika Britanija: Posljednja elektrana na ugalj zatvara se 2025. godine

Britanska vlada najavila je kako će posljednja elektrana na ugalj u zemlji prestati s radom 2025. godine. Iz vlade navode kako je zatvaranje elektrane dio programa dekarbonizacije energetskog sistema.

Britanska vlada je već prošle godine obećala kako će napustiti izvore energije temeljene na fosilnim gorivima u korist plina i obnovljivih izvora energije, a sve s ciljem ispunjavanja svojih obveza za ublažavanje klimatskih promjena potpisanih u Parizu u sklopu summita COP21.

Odluku je pozdravio bivši tajnika UN-a za klimu, Christian Figuero, koji je čestitao britanskoj vladi i dodao da ugalj pripada prošlosti.

Povijesno gledano, ugalj je igrao veliku ulogu u Velikoj Britaniji, od poticanja razvoja industrijske revolucije sredinom 18. stoljeća sve do nakon Drugog svjetskog rata kada je bio glavni energent za proizvodnju električne energije i grijanje domaćinstava, sve do sedamdesetih godina.

Proizvodnja električne energije iz uglja u posljednjih je nekoliko desetljeća u stalnom padu, a samo ove godine došlo je do pada od 66% u odnosu na 2015. U ovom trenutku, Škotska nema više niti jednu elektranu na ugalj, dok u ostatku Velike Britanije još uvijek radi oko osam elektrana, koje bi zbog financijskih problema mogle biti zatvorene već 2022. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply