Velika Britanija razmatra subvencije za mini nuklearne elektrane

Velika Britanija razmatra subvencije za mini nuklearne elektrane

Velika Britanija trebala bi ponuditi mini nuklearnim elektranama subvencije kao one koje dobivaju vjetrolektrane na moru, navodi se u izvještaju nezavisnih stručnjaka koji je naručila britanska vlada.

Britanija mora investirati u nove kapacitete za proizvodnju energije koji će zamijeniti zastarjele elektrane na ugalj i nuklearne elektrane koje će biti zatvorene u sljedećih deset godina. Ova zemlja paralelno traži kapacitete sa manjom emisijom CO2 kako bi ispunila ciljeve za smanjenje štetne emisije, a mini nuklearne elektrane se i ovdje vide kao dio rješenja.

London istražuje da li mini nuklearne elektrane – mali modularni reaktori (SMR), mogu biti rješenje i da li bi izvozna industrija time dobila prijeko potreban poticaj, s obzirom na predstojeći izlazak Britanije iz EU.

U izvještaju se navodi da SMR industrija koja se rađa može biti poticaj za britansku prerađivačku industriju i izvoz.

To je realna kratkoročna prilika za Britaniju jer se lanci opskrbe za male nuklearne projekte tek trebaju uspostaviti, za razliku od velikih nuklearnih projekata sa uspostavljenim lancima opskrbe uglavnom van Britanije“, piše u izvještaju.

U kompaniji Rolls-Royce, koja se nada da će sudjelovati u izgradnji SMR, kažu da bi vrijednost izvoznog tržišta mogla biti čak 446 milijardi eura.

SMR koriste postojeću ili novu nuklearnu tehnologiju smanjenu na samo dio velikih postrojenja i u stanju su proizvesti desetinu energije koju stvaraju velike nuklearne elektrane.

Mini elektrane radile bi se u tvornicama u dijelovima dovoljno malim za transport kamionima ili baržama te bi se sklapale mnogo brže od velikih nuklearki.

Britanski ministar zadužen za nuklearnu energiju Richard Harrington rekao je da će vlada razmotriti izvještaj.

U izvještaju se “prepoznaju mogućnosti malih nuklearnih reaktora i pokazuje potencijal da investitori, industrija i vlada rade zajedno kako bi SMR postali realnost”, naveo je Harrington u priopćenju.

Source: http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/12923-london-razmatra-subvencije-za-mini-nuklearne-elektrane

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu